Ο Asaf Bartov στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για το μέλλον της Wikipedia.

Πότε: Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, 14:00
Που:
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τι:
Asaf Bartov (Head of Global South Relations  της Wikimedia Foundation)  - «The future of Wikipedia: challenges and prospects»
Πόσο:
Είσοδος ελεύθερη με δελτία
Πληροφορίες:
2107282569
Χάρτης πρόσβασης:
Γιατί:
Δίχασε όσο κανένα άλλο διαδικτυακό εργαλείο την επιστημονική και την μαθητική κοινότητα. Διαδόθηκε με γεωμετρική πρόοδο σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Κατέρριψε τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού. 11 χρόνια μετά, η Wikipedia, κάνει μια εκτίμηση της εντυπωσιακής της πορείας σε μια προσπάθεια να αυτοπροσδιορίσει το μέλλον της.

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Asaf Bartov, έναν διεθνούς φήμης γκουρού της Wikipedia, για μία ομιλία στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψη στην Αθήνα. Μέσα σε λίγες ώρες οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν κατευθείαν από την πηγή για τα άμεσα σχέδια της Wikipedia, και να απευθύνουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους στον ομιλητή, στο τέλος της εκδήλωσης.

 

Ο Asaf Bartov, υπεύθυνος για τις επαφές της ιδρύματος Wikimedia στο νότιο ημισφαίριο, σπούδασε πληροφορική και είναι ένας από τους βασικούς διαχειριστές της Εβραϊκής Wikipedia, έχει όμως ασχοληθεί και με τελείως διαφορετικά αντικείμενα, σε επαγγελματική ή εθελοντική βάση, όπως για παράδειγμα, έχει διατελέσει καθηγητής λατινικών και αρχαίων ελληνικών.

Η μουσική Βιβλιοθήκη και η Wikipedia:
Το 2012, Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργάνωσε 12 βιωματικά σεμινάρια συγγραφής άρθρων/λημμάτων, προσανατολισμένα στην ελληνική μουσική αξιοποιώντας τις πολλαπλές και έγκυρες πηγές της. Με το σύνθημα Γίνε κι εσύ Wikipedian της Βιβλιοθήκης συστάθηκε η ομώνυμη ανοιχτή ομάδα, με σκοπό τον εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας με λήμματα κυρίως από το χώρο της ελληνικής μουσικής, καθιερώνοντας τις μηνιαίες συναντήσεις κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 16:00-18:00. Συγγράφηκαν και αναρτήθηκαν στην Βικιπαίδεια περίπου 30 μουσικά λήμματα κι έτσι οι συμμετέχοντες πέρα από την εκπαίδευση στη συγγραφή των μουσικών λημμάτων, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μουσικό υλικό της Βιβλιοθήκης αλλά και  να συζητήσουν μεταξύ τους τις εμπειρίες από τη συγγραφή των λημμάτων τους, καθώς και θέματα που αφορούν τη χρήση, την αξιοπιστία της Wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού. Η βιβλιοθήκη όμως προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, εγκαινιάζοντας την ομάδα των School Wikipedians. Σε συνεργασία με το Pierce American College of Greece πραγματοποίησε στον χώρο του αναγνωστηρίου της 2 συναντήσεις-εργαστήρια εμπλουτισμού της ελληνικής Wikipedia, στο οποίο έλαβαν μέρος 26 παιδιά Γυμνασίου. Οι  συναντήσεις αυτές των School Wikipedians πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνεννόηση με τους καθηγητές των σχολείων, έγιναν στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής και η συγγραφή των λημμάτων αποτέλεσε ταυτόχρονα κομμάτι σχολικών εργασιών.

Rate this item
(0 votes)