Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Ξεκινούν οι προβολές της ταινίας «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια».

Πότε: Από Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013
Που:  Κινηματογραφικές αίθουσες Λαΐς και Τριανόν
Τι: Recycling Medea (Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια)
Πόσο: 5
Πληροφορίες: Τριανόν 2108215469, Λαΐς 2103609695
Γιατί: Μια συγκλονιστική, επίκαιρη ταινία, με την υποβλητική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και την επιβλητική χορογραφία του Renato Zanella. Μια ταινία για τα μνημόνια και την κρίση, αφιερωμένη σε αμήχανους γονείς και σε νέους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σκληρή πραγματικότητα που τους επιφυλάσσει το μέλλον. 

Η ταινία του Αστέρη Κούτουλα Recycling Medea (Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια) με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη  θα κυκλοφορήσει στις 18 Ιουλίου σε πρώτη προβολή από τη New Star.
«Η Μήδεια που θα δείτε είναι η σημερινή Ελλάδα. Προσέξτε τα τελευταία 10  λεπτά.  Εκεί που η Μαρία Κουσουνή με την καθοδήγηση του Ζανέλα αναδεικνύεται σε κορυφαία ερμηνεύτρια του καιρού μας και συγχρόνως σε μια ιδανική μορφή της σύγχρονης Ελλάδας, που σπαράζει από τα σκληρά χτυπήματα της Μοίρας. Δείτε τη φοβερή σκηνή με την κραυγή, που την ακολουθεί η σταύρωση. Η Μήδεια προσπαθεί να σταθεί όρθια. Πέφτει ξανά και ξανά. Όμως στο τέλος κάθεται πάνω στο σκάφος, την Αργώ, το σύμβολο των παθών της. Ορθώνει με περηφάνια το κορμί της. Γυρίζει αργά το πρόσωπό της και ατενίζει με αξιοπρέπεια και δύναμη εχθρούς και φίλους σαν να λέει: “Είμαι εδώ. Ακέραιη. Νικήτρια του χρόνου. Είμαι η Ελλάδα!”».
-Μίκης Θεοδωράκης

Medea: Ο Μίκης Θεοδωράκης δίνει οδηγίες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτωνΤην Τετάρτη 17 Ιουλίου, στον κινηματογράφο Τριανόν, θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, των συντελεστών της ταινίας αλλά και του διεθνούς φήμης κορυφαίου πιανίστα Στέφανου Κορκολή ο οποίος θα ερμηνεύσει στο πιάνο γνωστές μελωδίες του Μίκη με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Ειδικά για αυτή την προβολή η είσοδος θα είναι 5 ευρώ  (ώρα έναρξης: 20.00)
 Από την Πέμπτη 18 Ιουλίου, η ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» θα προβάλλεται κανονικά στους κινηματογράφους ΛΑΪΣ - ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136) και ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 - ΜΕΤΡΟ Βικτώρια).

Με αφορμή την προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου της ταινίας, την Τρίτη 16 Ιουλίου στον πολυχώρο ΙΑΝΟ στις 12:00 (Σταδίου 24, Αθήνα τηλ. 210-3217917). Θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σκηνοθέτης Αστέρης Κούτουλας και συντελεστές της ταινίας

Περιγραφή: Η ιστορία της δολοφονίας δυο παιδιών από την ίδια τους τη μητέρα προέρχεται από τον Ευριπίδη και είναι ένα θέμα που έχει ανακυκλωθεί άπειρες φορές, από την αρχαιότητα και μετά, χωρίς να χάσει τίποτα από τη σύγχρονη και φρικαλέα επικαιρότητά του.
Η ταινία ξεκίνησε από τη μαγνητοσκόπηση μιας παράστασης μπαλέτου και συνδέει τον αρχαίο ελληνικό Μύθο με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τη χορευτική ερμηνεία της Μαρίας Κουσουνή, τη χορογραφία του Ρενάτο Ζανέλα και την ερμηνεία της Μουσικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης.
Το φιλμ ξεκινάει με τα πρώτα μέτρα της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και τελειώνει με τα τελευταία μέτρα της. Η μουσική του συνοδεύει και τις λιγοστές φράσεις που προφέρονται στη διάρκεια της ταινίας.

Έξι σολίστες χορευτές, ανάμεσά τους η εξαιρετική Μαρία Κουσουνή ως Μήδεια, συνεργάζονται σε εκφραστικές κοντινές λήψεις, λυρικές χορευτικές σκηνές, αποκαλυπτικές καταστάσεις πρόβας, μια μείξη από κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο εκφραστικό χορό, συνυφασμένη με εικόνες από εξεγερμένους και κουκουλοφόρους νεαρούς, βαριά οπλισμένους και ανεξέλεγκτους αστυνομικούς: μορφές από έναν άλλον, αμείλικτο κόσμο που έχει σφετεριστεί την καθημερινή πραγματικότητα.
Μέσα από αυτόν τον κόσμο προβάλλει ξαφνικά η μορφή της δεκαπεντάχρονης Bella Oelmann που κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο της, παίζοντας τον ίδιο της τον εαυτό. Μια «Aθωότητα» καταραμένη, εξοβελισμένη από την κοινωνία, στο έλεος της εξάντλησης, της απογοήτευσης, της έλλειψης στοργής.
Πρόκειται για μια ταινία αφιερωμένη σε αμήχανους γονείς και ιδίως σε νέους που προσπαθούν να κατανοήσουν τη σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσει το μέλλον. Τους νέους που οι ίδιοι οι γονείς τους τούς έφραξαν το δρόμο.

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη:
«Η Μήδεια σκοτώνει τα παιδιά της. Η Μήδεια κοιτάει μόνο τον εαυτό της. Ήταν
το σήμερα που κίνησε το ενδιαφέρον μου. Κείμενο, μουσική και χορός ενωμένα
σε μια ταινία, η οποία δε μου άφησε καμία άλλη διέξοδο, παρά εκείνη προς τον ζόφο
μιας κοινωνίας που καθημερινά σκοτώνει τα παιδιά της. Μέσα στην οποία
σκοτώνουμε τα παιδιά μας.
Ήθελα να κάνω ένα τεράστιο, ασυνήθιστο και άκρως συναισθηματικό «βίντεο
κλιπ», που να ασχολείται με τον πόθο για ελευθερία μιας απελπισμένης γυναίκας
και τον πόθο για ελευθερία μιας νεολαίας που έχει ριζοσπαστικοποιηθεί. Και οι
δύο προδομένοι και πουλημένοι. Και οι δύο σε εμπόλεμη κατάσταση με την
κοινωνία.
Την ταινία αυτή αφιερώνω στη σημερινή γενιά γονιών που έκλεψε τα όνειρα από
τα ίδια τα παιδιά της, τους πήρε τις προοπτικές και έπαιξε στα ζάρια το μέλλον
τους. Γονείς που ζούσαν λες και δεν υπήρχε αύριο».

Βιογραφικά συντελεστών

Σκηνοθέτης
Ο Αστέρης Κούτουλας είναι ένας μουσικοπαραγωγός και διοργανωτής εκδηλώσεων, συγγραφέας και σκηνοθέτης που ζει στο Βερολίνο.
Γεννήθηκε το 1960 στη Ρουμανία, γιος Ελλήνων μεταναστών. Το 1968 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Ανατολική Γερμανία. Παρακολούθησε στη Δρέσδη το σχολείο Kreuzschule και σπούδασε από το 1979 ως το 1984 στο πανεπιστήμιο της Λειψίας Γερμανική Φιλολογία και Ιστορία της Φιλοσοφίας.
Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά, πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ των άλλων ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Ρίτσου και Οδυσσέα Ελύτη καθώς και την αυτοβιογραφία και συγγράμματα του Μίκη Θεοδωράκη. Από το 1987 ως το 1989, ο Α. Κούτουλας ήταν υπεύθυνος εκδότης και επιμελητής στην Ανατολική Γερμανία της «ανεπίσημης» εκδοτικής σειράς με τίτλο «Bizarre Städte» («Ιδιόρρυθμες Πόλεις»).Μετά την πτώση του τοίχους, το 1990-1991, εξέδιδε το περιοδικό «Sondeur» (Ο Βολιδοσκόπος).
Το 1980 ξεκινάει η συνεργασία του με το Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 30 CD με τη μουσική του και οργάνωσε παγκοσμίως πάνω από 150 συναυλίες (μεταξύ άλλων στον Καναδά, στη Χιλή, στη Ρωσία, στο Ισραήλ, στη Νότια Αφρική, στην Τουρκία, στην Αυστραλία και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης).
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων. Ως διευθυντής της εταιρίας του Asti Music οργάνωσε πολλές παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών (Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Ντέμης Ρούσος, Έλλη Πασπαλά, Άλκηστης Πρωτοψάλτη κ.α.) στην Ευρώπη, αλλά συμμετείχε και στην διοργάνωση συναυλιών διεθνών σταρ, όπως η Μερσέντες Σόσα, ο Στινγκ, ο Τόμας Άντερς, η Μίλβα, η Kelly Family, ο Ζούλφι Λιβανελί κ.ά.
Ο Κούτουλας ήταν επίσης σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις.

Χορογράφος
Ρενάτο Τζανέλλα
Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2011. Γεννήθηκε στη Βερόνα όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού. Πραγματοποίησε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στη Βασιλεία (Ελβετία). Το 1985 έγινε μέλος του Μπαλέτου της Στουτγάρδης και το 1993 διορίστηκε χορογράφος του οργανισμού. Υπήρξε διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης (1995-2000), ενώ το 2001 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Μπαλέτου του ίδιου οργανισμού. Έχει χορογραφήσει περισσότερα από εκατό μπαλέτα, καθώς και πολλές παραγωγές όπερας. Το 1995 το περιοδικό Danza & Danza τον ανακήρυξε «Καλύτερο Ιταλό χορογράφο στο εξωτερικό» και το 2001 τον βράβευσε ως «Καλύτερο καλλιτεχνικό διευθυντή». Την ίδια χρονιά στην Αυστρία τιμήθηκε με το Βραβείο «Γιάκομπ Πράνταουερ» από την πόλη Αγ. Παίλτεν και με την Ειδική Διάκριση Τεχνών και Επιστημών. Το 2012 το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μάθησης, Τέχνης και Πολιτισμού της Αυστρίας του απένειμε τον τίτλο του καθηγητή.

Α’ χορεύτρια
Μαρία Κουσουνή
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα χορεύτριας και δίπλωμα καθηγήτριας χορού «Βαγκάνοβα» από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Δ. Γρηγοριάδου, όπου σπούδασε υπό τις Μπογκόεβα, Ρίζοβα, Σιμεόνοβα, Γρηγορίου. Υπήρξε Σολίστ σε Κρατική Όπερα Βιέννης και Μπαλέτο Αμβούργου Τζον Νόυμαγερ. Έχει ερμηνεύσει πρώτους ρόλους σε έργα όπως Ρωμαίος και Ιουλιέττα (Κράνκο), Σπάρτακος, Μήδεια, Το πουλί της φωτιάς, Ιεροτελεστία της άνοιξης και Μπολερό (Τζανέλλα), Νιζίνσκι, Όπως σας αρέσει, Ρέκβιεμ και Θάνατος στη Βενετία (Νόυμαγερ), Η μπαγιαντέρα (Μακάροβα), Ζορμπάς (Μασίν), Ζιζέλ (Τσερνίκοβα), Μικρός θάνατος (Κύλιαν), Slingerland (Φορθσάιθ), Πολυφωνία (Ουίλντον), Τσαϊκόφσκι pas de deux και Θέμα και παραλλαγές (Μπαλανσίν), Adagio Hammerklavier (Βαν Μάνεν). Χόρεψε τρεις φορές στην Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης. Το 2001 απέσπασε Ειδικό βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορού Λουξεμβούργου. Το 2008 έγινε Α’ Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Χορευτής
Ο Ντανίλο Ζέκα γεννήθηκε στα Τίρανα, όπου σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Χορού.Συμμετείχε στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Αλβανίας (1995/7) και συνέχισε σπουδές στο Εθνικό Θέατρο της Γενεύης (Ελβετία).Το 2001 έγινε Σολίστ και το 2008 Α’ χορευτής στο Μπαλέτο της ΕΛΣ.Έχει χορέψει σε Λίμνη των κύκνων (Ζήγκφρηντ), Τέσσερα τελευταία τραγούδια, Κάντο Χενεράλ (Έρωτας), Η βασίλισσα του χιονιού, Ευγένιος Ονιέγκιν (Λένσκι), Η κακοφυλαγμένη κόρη (Κόλας), Ζιζέλ (Άλμπρεχτ), Ο κουρσάρος (pas de deux), Ζορμπάς (Ξένος).Έχει συνεργαστεί με τους Ιρέκ Μουχαμέντοφ, Λυν Σύμουρ, Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, Λόρκα Μασσίν, Ρέι Μπάρρα, Αλεξάντερ Γκραντ, Ρενάτο Τζανέλλα.Ο τελευταίος σχεδίασε για τον ίδιο ρόλους στις παραγωγές Μπολερό, Όλοι χορεύουν βαλς, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Ταξίδι, Μήδεια (μουσική Μ. Θεοδωράκη, Φεστιβάλ Αιγαίου, Σύρος 2011).Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή γκαλά και πρόσφατα στο «Μeet the stars» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (2012).

Οπερατέρ / κάμεραμαν
Ο Μιχάλης Γερανιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην ανωτάτη σχολη κινηματογράφου Ευγενίας Χαντζίκου ξεκίνησε να δουλεύει ως οπερατέρ/κάμεραμαν και αργότερα αναβάθμισε τις γνωσεις και ικανότητες του παρακολουθώντας ενα απο τα διασημότερα σεμινάρια/master class της Ευρώπης.
Τα τελευταία 20 χρόνια έχει εργαστεί σε μεγάλου μήκους ταινίες, ντοκυμαντέρ, διαφημιστικά, τηλεοπτικές σειρές, μουσικά κλιπ και εταιρικές αναθέσεις. Έχει δουλέψει σε Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, Ινδία, Κύπρο, Ισραήλ.Ζει στην Αθήνα και είναι κάτοχος οπτικοακουστικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Μουσικός παραγωγός
Ο Αλέξανδρος Καρόζας, με καταγωγή από την Ελλάδα, ζει στην Φραγκφούρτη, στην Κωνσταντινούπολη και στον Όλυμπο. Αισθάνεται άνετα σ’ ένα τέτοιο κοσμοπολίτικο περιβάλλον και, πέραν αυτού, έγινε ένα κομμάτι αυτού του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, η μουσική του αιφνιδιάζει. Ένα γεφύρωμα μεταξύ των πολιτισμών. Όχι κατασκευασμένο, αλλά φυσικό, συναισθηματικό, ώριμο. Ένα είδος μουσικής που σου μεταδίδει την αίσθηση ότι κυριολεκτικά βρίσκεσαι μέσα στην διαδικασία εξέλιξης της κουλτούρας ενός μεγάλου Έθνους. Αναβλύζει κάτι καινούργιο που δεν απαρνιέται τις ρίζες του. Ο Αλέξανδρος Καρόζας πείθει με την συνέπεια με την οποία, σαν αυτονόητο, εναρμονίζει στοιχεία δημιουργώντας κάτι καινούργιο. Όταν απολαμβάνεις το έργο του αισθάνεσαι πολλά, αν και ίσως άγνωστα μέχρι στιγμής, που έχουν να κάνουν με τις αξίες του και με την πατρίδα του.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(10 votes)

Media