Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Poems 'n Crimes: Ειδικό αφιέρωμα σε πέντε καλλιτέχνιδες που βρέθηκαν στο καράβι «Ματαρόα»

Το καράβι «Ματαρόα» Το καράβι «Ματαρόα»

Για τις σπουδαίες και ξεχασμένες γυναίκες του «Ματαρόα», οι οποίες ταξίδεψαν ανάμεσα σε άνδρες, που κουβαλούσαν στις «αποσκευές» τους τις ίδιες λαμπρές σπουδές με τους συνεπιβάτες τους, προγραμματίστηκε ένας κύκλος εκδηλώσεων στο Poems 'n Crimes από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, προκειμένου κάποιοι να θυμηθούν και κάποιοι άλλοι να μάθουν, τη ζωή και το έργο τους.

Το πλοίο με το όνομα Ματαρόα, που στα πολυνησιακά σημαίνει «η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια», ξεκίνησε το ταξίδι του, τον Δεκέμβριο του 1945 από την ερημωμένη μετακατοχική Αθήνα με προορισμό την εκρηκτική πόλη των ρευμάτων της πρωτοπορίας , το Παρίσι.
Με τις διορατικές ενέργειες του Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας Οκτάβιου Μερλιέ και του Γεν.Γραμματέα Ροζέ Μιλλιέξ, πήραν το πολύτιμο διαβατήριο της υποτροφίας του Γαλλικού Κράτους, 150 περίπου νεαροί και νεαρές - ο αριθμός τους παραμένει ασαφής- επιστήμονες και καλλιτέχνες καθώς και 59 φοιτητές και φοιτήτριες με δικά τους έξοδα.
Ανάμεσά τους ο λεξικογράφος και γλωσσολόγος Εμμανουήλ Κριαράς, ο μουσικός Δημήτρης Χωραφάς, οι κοινωνιολόγοι Κορνήλιος Καστοριάδης και Κώστας Αξελός, ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Βυζάντιος,, οι γλύπτες Μέμος Μακρής και Κώστας Κουλεντιανός, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, ο ιστορικός τέχνης Άγγελος Προκοπίου, ο ιστορικός Νίκος Σβορώνος.

Οι γυναίκες του Ματαρόα, υπήρξαν σημαντικές καλλιτέχνιδες, που άνοιξαν νέους δρόμους στην τέχνη και παραμένουν άγνωστες μέχρι τις μέρες μας παρά τη μερική καταξίωσή τους στο εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Νέλλη Ανδρικοπούλου (1921 - 2014) ζωγράφος και συγγραφέας.Έγραψε το διαφωτιστικό από κάθε πλευρά πόνημα ''το ταξίδι του Ματαρόα'' εκδ.Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2007.
Ελένη Σταθοπούλου (1915 – 2016) ζωγράφος.
Γιάννα Περσάκη (1921 – 2008) ζωγράφος.
Άννα Μαυρουδή - Κινδύνη (1914 – 2003)
Μπέλλα Ραφτοπούλου (1902 –1992) γλύπτρια και χαράκτρια.
Πρόκειται για πέντε γυναίκες καλλιτέχνιδες, που τόλμησαν να δείξουν με τις εικόνες τους ότι η αισθαντικότητα δεν αποτελεί προνόμιο ή μειονέκτημα προκαθορισμένο από το φύλο αλλά πανανθρώπινη έκφραση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 10.2 από τις 11:00 και μετά στήνουμε την έκθεση «οι γυναίκες του Ματαρόα», με επιμέλεια της γλύπτριας Κλειώς Μακρή και της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.
ΤΡΙΤΗ 13.2 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ στις 18:00 
ΤΡΙΤΗ 13.2 ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «'ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΤΑΡΟΑ'» με τον ιστορικό Γιώργο Καλπαδάκη και τον ιστορικό τέχνης Σπύρο Μοσχονά, διαβάζει επιστολές η ηθοποιός Ελίτα Κουνάδη.
ΤΡΙΤΗ 20.2 στις 19:00, Ο ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ Η ΛΗΔΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΤΑΡΟΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.2 στις 19:00, παρουσίαση του καταλόγου με έργα των γυναικών του Ματαρόα.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Poems 'n Crimes
Διεύθυνση: Αγίας Ειρήνης 17, Αθήνα 105 51
Τηλέφωνο: 2103228839


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)