Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763
Print this page

Δύο εκδόσεις συλλέγουν 38 κείμενα νεοεμφανιζόμενων διηγηματογράφων

"Η πόλη αυτή τη νύχτα" (Αθήνα, Τόμος Α΄ )  & (Θεσσαλονίκη, Τόμος Β΄)
Δύο ομαδικές συλλογές διηγημάτων
Εκδόσεις: (.poema..)
Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 2014
Σελίδες: 126 & 130
Σχήμα: 12,5 x 20,5
ISBN: 978-618-81358-3-3 & 978-61881358-4-0
Τιμή: 10€ έκαστος τόμος
Περιγραφή: Στην πρώτη τους πεζογραφική απόπειρα, οι (.poema..) εκδόσεις συλλέγουν 38 κείμενα νεοεμφανιζόμενων διηγηματογράφων, χωρισμένα με βάση τη γεωγραφική τους προέλευση: Η πόλη αυτή τη νύχτα (Αθήνα, Τόμος Α΄, 19 συγγραφείς) και Η πόλη αυτή τη νύχτα (Θεσσαλονίκη, Τόμος Β΄, 19 συγγραφείς).

«Αυτή τη νύχτα». Δηλαδή τώρα, απόψε – καθώς αναπνέουμε.
Αντί, ωστόσο, τα κείμενα να απαντούν αποκλειστικά στο αίτημα περί συγχρονίας, αντί να προσαρμόζονται στον ολοένα αυξανόμενο συρμό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο οποίος ταυτίζει την πόλη με την κρίση και το αίνιγμα της πόλης με το λεκτικό αναμάσημα της κρίσης, ενώνουν εν τέλει την αναγνωστική τους επίγευση στο νήμα της ίδιας αγωνίας.
Είναι η υποστασιακή για κάθε λογοτέχνη αγωνία απέναντι στο διαχρονικό, ξεγυμνωμένο από επίκαιρη «χρηστικότητα» αίνιγμα της ανθρώπινης συνύπαρξης. Η πόλη εντός ή εκτός κρίσης: η πόλη αυτή τη νύχτα και η «πόλη» όλες τις νύχτες.

Στον τόμο της Αθήνας συμμετέχουν, κατά σειρά εμφάνισης, οι συγγραφείς: Νάσια Διονυσίου, Ιφιγένεια Τζιούφα, Αλέξανδρος Βενέρης, Μαρία Ρασσιά, Αθηνά Δασκαλάκη, Κατερίνα Καρσιώτη, Τιτίκα Δημοπούλου, Δημήτρης Αγγέλης, Στέλλα Παρασχά, Αντιγόνη Κοκκινάκου, Γιώργος Ξηροτύρης, Μαρία Μανωλέλη, Γρηγόρης Καπίρης, Σοφία Αντωνακάκη, Πηνελόπη Μουρουζίδου, Χρίστος Τσιαήλης, Κατερίνα Χανδρινού, Βασιλική Μπρούσαλη, Μελανία Δαμιανού.
Στον τόμο της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν, κατά σειρά εμφάνισης, οι συγγραφείς: Νάγια Καλφέλη, Αννίτα Χατζίκου, Βασιλική Μητσινιώτου, Καλλιόπη Πασιά, Χαρά Συμεωνίδου, Δημήτρης Αγγέλης, Μυρτώ Κουσίδου, Χριστίνα Τρούση, Εύα Ματσίγκου, Δάφνη Καλαφάτη, Νίκος Δανιηλίδης, Μαρία Κενανίδου, Κατερίνα Μαρινίδου, Δημήτρης Μαυρομματάκης, Κωνσταντίνα Αργυρίου, Φυλίτσα Σοφιανού, Πέτρος Κεχαγιόγλου, Μαρία Αγαθαγγελίδου, Χρήστος Πάνος.
Τα τέσσερα ζωγραφικά σχέδια των βιβλίων υπογράφει η εικαστικός Βασιλική Μπρούσαλη.
Δημήτρης Τανούδης συγγραφέας | υπεύθυνος της σειράς διήγημα

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ
Βασιλική Μητσινιώτου | Κάρδαμο και καπνός | Τόμος Β΄
[…] Ακόμα ακούω τις φωνές τους, τη φωνή του, τη φωνή του Γιάννη. Τιτάνιοι αντίλαλοι. Αυτός εδώ, εγώ στο Γεντί Κουλέ, είχε γεμίσει η ψυχή μας αίμα και πείσμα. Κι ο πόνος να δοκιμάζει το δέρμα μας. Χωρίς πρόνοια, διάκριση ή στάση, ακάλεστος κι ανυποχώρητος, σαν το άδικο. Σαν το άδικο.
Όμως δεν ανταλλάξαμε την ανατολή με το σκοτάδι τους. Όπως εσείς που ζωντανεύετε αυτό τον τόπο, κι ας φεύγετε έπειτα για το σταθμό Λαρίσης ή τα Κάμντεν. Κοιτάζουν οι φοιτητές για χρόνια ακάλυπτους ώς τον Όλυμπο, στήνουν ομάδες, κολλάνε επαναστατικές αφίσες, φιλιούνται στο πυροβολείο πριν βγει ο ήλιος ανάμεσα σε μπουκάλια και σπειροειδείς κατήφορους.
Πήραν έναν απ’ αυτούς και κύλησαν ώς το παλιό υδραγωγείο, σε μια γειτονιά με χαμένα εικονίσματα που μυρίζει βότκα.
Οι κάτοικοι σηκώθηκαν από τα τραπέζια τους και πλησίαζαν προς το μέρος του. Τάχυνε ζαλισμένα το βήμα του κι έκανε να πιάσει το χέρι της. Πού πήγε; Μύρισε μονάχα κάρδαμο και καπνό.

Αθηνά Δασκαλάκη | Τα καλά τους | Τόμος Α΄
[…] Και πάνε πια χρόνια από την τελευταία φορά που πήγα σε κηδεία, νομίζω ήταν της γιαγιάς μου, φορούσαν όλοι τα καλά τους, δηλαδή τα μαύρα τους, και με τον καιρό άρχισα κι εγώ να καταλαβαίνω ότι το μαύρο αλλάζει χρώμα όταν πλένεται πολλές φορές, γι’ αυτό
και στις κηδείες μπορεί κανείς να δει πολλούς τόνους του μαύρου που δεν είναι ακριβώς μαύρο, αυθεντικό μαύρο, αλλά εμείς νομίζουμε πως είναι ή θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι, κι ας ξέρουμε ότι δεν είναι: αυτή η σκέψη με βασάνιζε χρόνια, χρόνια και χρόνια, ώσπου την ξέχασα, κι έπειτα ήρθε αυτή η κηδεία και μου ξαναθύμισε όλο τούτο το μαύρο κι όλους αυτούς που το φοράνε και πάνε στις κηδείες χωρίς να ξέρουν ότι δεν είναι τελικά μαύρο εκείνο που θεωρούν το καλό τους, αλλά κάτι που θυμίζει μαύρο, κάτι που ο χρόνος θα κάνει λευκό, άγνωστο λευκό, άγνωστο χρώμα, εκείνο το μη χρώμα, το χρώμα εκείνο του φωτός.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(2 votes)

Related items