Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Ο Akram Khan, με πέντε μουσικούς επί σκηνής, μας ταξιδεύει στο σαγηνευτικό σύμπαν του

Αυθεντικός και ευρηματικός, με στυλ που ενσωματώνει και ταυτόχρονα αντιπαραβάλλει το ινδικό κατάκ με το σύγχρονο χορό, με ένα μεγάλο πλέον σώμα έργου να σηματοδοτεί την πορεία του στις σκηνές του κόσμου τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια, ο διάσημος χορευτής και χορογράφος Άκραμ Καν έχει το ταλέντο να μαγνητίζει το βλέμμα των θεατών όπου κι αν βρεθεί, χάρη στο δεξιοτεχνικό, σαγηνευτικό, πολυπολιτισμικό χορό του.

Με βαθιές ρίζες σε έναν αρχαίο πολιτισμό που διδάχτηκε από μικρός και όντας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μιας γενιάς μεταναστών που κλήθηκαν να ενστερνιστούν το δυτικό πρόσωπο της χώρας όπου μεγάλωσαν, χωρίς να ξεχνούν από πού προέρχονται, ο Άκραμ Καν συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός νέου βρετανικού πολιτιστικού γίγνεσθαι στις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Ήδη από τα πρώτα του έργα, έκανε «συμπρωταγωνιστές» του τόσο τη μουσική, μέσα από τη συνεργασία του με τον Nitin Sawhney, όσο και το σκηνικό-έργο τέχνης, μέσω της συνεργασίας του με διάσημους γλύπτες, όπως ο Anish Kapoor.

Άλλοτε εμφανίζεται μόνος και άλλοτε μοιράζεται τη σκηνή με καλλιτέχνες από διαφορετικά ιδιώματα του χορού, όπως με τον δεξιοτέχνη του φλαμένκο Israel Galván (τους απολαύσαμε πρόσφατα στη Στέγη) ή με τη διάσημη κλασική χορεύτρια Sylvie Guillem. Στο νέο του έργο που, διόλου τυχαία, φέρει ως τίτλο την ελληνική λέξη XENOS, θα βρεθεί στη σκηνή μόνος, μαζί με πέντε διακεκριμένους μουσικούς. Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του Άκραμ Καν στη Στέγη, επιστέγασμα μιας μακρόχρονης συνεργασίας, θα αποτελέσει ένα γεγονός με διεθνή εμβέλεια.60 δευτερόλεπτα με τον Akram Khan

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, Χορογραφία & Ερμηνεία: Akram Khan
Σκηνογραφία: Mirella Weingarten
Σχεδιασμός Φωτισμών: Michael Hulls
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Kimie Nakano
Πρωτότυπη Μουσική Επένδυση: Vincenzo Lamagna
Δραματουργία: Ruth Little
Συγγραφή Κειμένων: Jordan Tannahill
Διεύθυνση Προβών: Mavin Khoo
Χορευτής: Akram Khan
Μουσικοί: Nina Harries, Andrew Maddick, B C Manjunath, Tamar Osborn, Aditya Prakash
Παραγωγή: Farooq Chaudhry
Βοηθός Παραγωγής: Lindsey Dear
Τεχνική Διεύθυνση: Richard Fagan
Τεχνικός Συντονισμός: John Valente
Διεύθυνση Σκηνής: Marek Pomocki
Μηχανικός Φωτισμών: Stéphane Déjours
Ηχοληψία: Julien Deloison
Διεύθυνση Πρότζεκτ/Περιοδείας: Mashitah Omar
Ανάθεση του 14-18 NOW, του καλλιτεχνικού προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου για την εκατονταετηρίδα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Συμπαραγωγοί (επιβεβαιωμένοι έως τώρα): New Vision Arts Festival (Χονγκ Κονγκ), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), Théâtre de la Ville (Παρίσι), Grec Festival (Βαρκελώνη), Adelaide Festival (Αυστραλία), Centro Cultural de Belém (Πορτογαλία), Festspielhaus St. Pölten (Αυστρία), Edinburgh International Festival (Σκοτία), Concertgebouw Brugge (Βέλγιο), Espace des Arts Chalon-sur-Saône (Γαλλία), HELLERAU – European Center for the Arts (Δρέσδη), manège scène nationale – reims (Γαλλία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Festival Montpellier Danse 2018 (Γαλλία), Romaeuropa Festival (Ρώμη), National Arts Centre Ottawa (Καναδάς), Curve (Λέστερ)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Λιγα λόγια για τον Akram Khan

Γεννήθηκε στο Ουίμπλετον του Λονδίνου, όμως η οικογένειά του προερχόταν από την Ντάκα του Μπαγκλαντές. Σε ηλικία επτά ετών άρχισε να σπουδάζει την κλασική φόρμα του νοτιοασιατικού χορού κατάκ με τον Sri Pratap Pawar, που αργότερα έγινε ο μέντοράς του.
Στα 13 του έλαβε μέρος στην παραγωγή της Μαχαμπάρατα από τη Shakespeare Company του Peter Brook, με την οποία περιόδευσε σε όλο τον κόσμο από το 1987 μέχρι το 1989. Εμφανίστηκε επίσης στην τηλεοπτική εκδοχή που προβλήθηκε το 1988.
Μια σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν η δημιουργία μέρους της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, για την οποία κέρδισε τον ομόφωνο έπαινο κοινού και κριτικών.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Laurence Olivier, με Bessie Award, με το εξαιρετικά σημαντικό ISPA (International Society for the Performing Arts) Distinguished Artist Award, καθώς και με πολυάριθμα άλλα βραβεία. Είναι Associate Artist του θεάτρου Sadler’s Wells στο Λονδίνο και του Curve στο Λέστερ.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε επί σκηνής περιλαμβάνονται η ηθοποιός Juliette Binoche, η μπαλαρίνα Sylvie Guillem, οι χορευτές και χορογράφοι Sidi Larbi Cherkaoui και Israel Galván, η τραγουδίστρια Kylie Minogue, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Anish Kapoor, Antony Gormley και Tim Yip, ο συγγραφέας Hanif Kureishi και οι συνθέτες Steve Reich, Nitin Sawhney, Jocelyn Pook και Ben Frost.

Ο Άκραμ Καν εμφανίζεται στη Στέγη για τρίτη φορά. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Akram Khan
XENOS
Onassis Cultural Centre in Athens
21 - 27 ΦΕΒ 2018, 20:30
Κεντρική Σκηνή
Εισιτήρια
Early Bird από 3 ΙΑΝ έως 21 ΙΑΝ 2018: 21, 25 €
Κανονικό: 7, 15, 25, 30, 36 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12, 20, 24, 29 €
Παρέα 10+ άτομα: 11, 18, 21, 25 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεA: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 10 €


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)