Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Ε.Λ.Σ: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα μεταβατικής καλλιτεχνικής περιόδου 2016 - 17

Η ανακοίνωση του προγράμματος της μεταβατικής καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), πραγματοποιήθηκε χθες στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια.

Τη συνέντευξη προλόγισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος εξήρε την σημαντική προσπάθεια της ΕΛΣ, που έχει κατορθώσει να κάνει την όπερα οικεία όχι μόνο στους ειδικούς, αλλά και στους νέους, εντός και εκτός Αθηνών. Έκλεισε λέγοντας ότι το ΥΠΠΟΑ αναζητά λύση για τη μελλοντική πολιτιστική χρήση του θεάτρου Ολύμπια, όταν η ΕΛΣ μεταστεγαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, κ. Μύρων Μιχαηλίδης, έκανε τον απολογισμό της περασμένης σεζόν και την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της περιόδου 2016-17, τονίζοντας: «Είμαστε υπερήφανοι που μέσα σε μια τόσο δύσκολη μεταβατική χρονιά με τεράστιες προκλήσεις και δυσκολίες, όχι μόνο δεν θα αναστείλουμε και δεν θα περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας, όπως έκαναν πολλά θέατρα στον κόσμο σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά θα προσφέρουμε στο κοινό μας ένα πρόγραμμα με όπερα, οπερέτα, μπαλέτο και ένα πλήθος εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων, που στοχεύουν στη διάδοση και διάχυση της τέχνης στα παιδιά, τους νέους, και το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

Η μεγάλη προετοιμασία που έχει γίνει στον Οργανισμό μας για τη μετάβαση, η οποία έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς από το 2012 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας επιτρέπει να ολοκληρώσουμε το γιγαντιαίο αυτό έργο, με υποδειγματικό τρόπο που δεν θα επηρεάσει τη φετινή καλλιτεχνική μας παραγωγή και την προσφορά μας προς το κοινό.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μετάβασης, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, για τα οποία επισήμως ενημερωθήκαμε στην κυβερνητική επιτροπή που έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κύριο Πρωθυπουργό, η οριστική παραλαβή του έργου από το Ίδρυμα Νιάρχος αναμένεται έως το τέλος Οκτωβρίου 2016, η παραλαβή από το ελληνικό δημόσιο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 και η έναρξη της μετακόμισης της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2017.

Αν τα δεδομένα αυτά δεν αλλάξουν, τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα σας ανακοινώσουμε την δοκιμαστική λειτουργία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, η οποία αναμένεται από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2017. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο θα ανακοινώσουμε την πρώτη μας επίσημη σεζόν στο ΚΠΙΣΝ, που θα είναι το 2017-18, καθώς επίσης και τους βασικούς άξονες της σεζόν 2018-19. Στόχος μας είναι από εδώ και στο εξής, το πρόγραμμα κάθε καλλιτεχνικής περιόδου, να ανακοινώνεται στο μέσο της προηγούμενης, πρακτική που είναι συνηθισμένη στα περισσότερα λυρικά θέατρα του κόσμου».
Ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, κ. Αντώνης Φωνιαδάκης, μίλησε για το πρόγραμμα του μπαλέτου, αναφέροντας ότι: «οι τρεις βασικοί άξονες του φετινού προγράμματος του Μπαλέτου της ΕΛΣ είναι: σεβασμός στο κλασικό ρεπερτόριο, συμπράξεις και συνεργασίες με χορογράφους που διαμορφώνουν διεθνώς τις εξελίξεις στον χορό».

Το καλλιτεχνικό στίγμα της μεταβατικής περιόδου
Μια νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή, δημοφιλείς τίτλοι όπερας και οπερέτας, η πρώτη όπερα που ανέβηκε από τη νεοσύστατη ΕΛΣ, νέος αέρας στο μπαλέτο, σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, καθώς και ευρείας κλίμακας εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα, σκιαγραφούν το καλλιτεχνικό στίγμα της μεταβατικής περιόδου 2016 - 17 για την ΕΛΣ.

Με τη «Ρέα» του Σαμάρα εγκαινίασε τη δραστηριότητά της στο Θέατρο Ολύμπια η νεοσύστατη ΕΛΣ τον Απρίλιο του 1944. Αυτός θα είναι, επίσης, ο τίτλος που θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή στην τελευταία βραδιά της στο ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας, στις 19 Μαΐου 2017. Η νέα φιλόδοξη βαγκνερική παραγωγή του Λόενγκριν αποτελεί το καλλιτεχνικό στοίχημα της χρονιάς, ενώ οι αναβιώσεις δημοφιλών έργων του ρεπερτορίου («Τραβιάτα», «Ο κουρέας της Σεβίλλης», «Ο βαφτιστικός») μαζί με τις παραγωγές του Μπαλέτου («Γαλαξίας», «Ζιζέλ», «Τοπία»), τα νέα εκπαιδευτικά και κοινωνικά προγράμματα και το πρόγραμμα «H Λυρική στη μεγάλη οθόνη», συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα υψηλής αισθητικής.

Εθνική Λυρική Σκηνή: Πρόγραμμα καλλιτεχνικής περιόδου 2016 - 2017

Μαζί με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, στο φετινό πρόγραμμα συναντούμε συνεργασίες με ξένους κορυφαίους καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου και του χορού, όπως τους Μπενζαμέν Μιλπιέ, Άντονυ Μακ Ντόναλντ, Έλενα Μόζουκ, Πήτερ Ουέντ, Γιολάνα Φογκάσοβα, Ντάγκλας Λή κ.ά.
Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές παραγωγές και πίσω από τα φώτα της σκηνής, η σεζόν που ξεκινά σε λίγες ημέρες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΛΣ, μιας και εντός αυτής θα πραγματοποιηθεί το γιγαντιαίο έργο της μετακόμισης και της δοκιμαστικής λειτουργίας στις νέες εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ, το οποίο προετοιμάζεται επισταμένα από το 2012.

Η διοίκηση της ΕΛΣ με αίσθημα ευθύνης και αναλογιζόμενη την σπουδαιότητα του εγχειρήματος της μετάβασης και της απρόσκοπτης λειτουργίας της στο ΚΠΙΣΝ, αναμένει την επιβεβαίωση του τελικού χρονοδιαγράμματος της οριστικής παραλαβής του έργου από το ΙΣΝ και της παραλαβής από το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.
Πηγή: naftemporiki.gr


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)