Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

19 Ιουνίου 1948: Η Columbia παρουσιάζει τον πρώτο δίσκο μακράς διαρκείας 33 1/3 rpm (LP)

1948: Η εταιρεία ηχογραφημάτων Columbia Records τοποθετεί κάθετα τη βελόνα στην πρώτη πλαστική στένωση που επιτυγχάνει στο κοχλιοειδές αυλάκι του φωνογραφικού δίσκου των 12'' στις 33 1/3 rpm, πυροδοτώντας ένα πρότυπο μουσικής βιομηχανίας τόσο ισχυρό, που η ψηφιακή εποχή ακόμη δεν έχει καλύψει.

Η επίσημη επίδειξη του νέου τεχνολογικού επιτεύγματος που ονομάσθηκε δίσκος μακράς διαρκείας (LONG PLAYING), πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη

Πως ξεκίνησε η ιστορία του δίσκου μακράς διαρκείας 33 1/3 rpm (LP)
Το 1939, ορίζεται από την Columbia, ως υπεύθυνος, ο μηχανικός Peter Carl Goldmark προκειμένου να εξελίξει με την ομάδα του, τους δίσκους 78 rpm σε δίσκους 33 1/3 rpm.
Πριν από εκείνη την εποχή, οι εταιρείες ηχογραφημάτων, Columbia και RCA Victor, απέτυχαν να ξεκινήσουν εμπορικά τον ήδη τεχνολογικά ολοκληρωμένο δίσκο 33 1/3 rpm, για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν ότι η βιομηχανία δεν ήταν έτοιμη να προωθήσει μαζικά στην αγορά τα συστήματα αναπαραγωγής αυτών των δίσκων. Επιπροσθέτως, οι οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν ευνοούσαν τα εμπορικά ανοίγματα. Η RCA Victor η οποία έκανε το ντεμπούτο του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου βινυλίου μακράς διαρκείας, το 1931, υποχρεώθηκε, λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, να αφήσει στο ράφι αυτό το τόσο φιλόδοξο σχέδιο, το 1933.

Στα εργαστήρια της Columbia Broadcasting Systems (CBS) ο ερευνητής Peter Goldmark σε συνεργασία με τον Howard H.Scott, ο οποίος πέθανε 22 Σεπτεμβρίου, 2012, σε ηλικία 92 χρονών, εργάζονται με την ομάδα τους και ολοκληρώνουν την προοπτική που είχαν: Να παρατείνουν το χρόνο αναπαραγωγής για περισσότερα από 20΄ της ώρας, ανά πλευρά του δίσκου και να συρρικνώσουν το κοχλιοειδές αυλάκι του βινυλίου σε μέγεθος χιλιοστού.

Ο δρόμος ανοίγει και το χρώμα στις ετικέτες προσδιορίζει το μουσικό είδος των εκδόσεων
Από εκεί και πέρα, ο δρόμος ανοίγει κι έτσι, οι πρώτες ετικέτες καθορίζουν το είδος των εκδόσεων στον κατάλογο της Columbia τον οποίο επίσης παρουσίασε στις 19 Ιουνίου 1948 στη συνέντευξη τύπου.

Οι πρώτες εκδόσεις αφορούν μια σειρά 105 δίσκων ηχογραφημάτων LP, 10'' και 12'', με σημαντικές ηχογραφήσεις από το κλασικό ρεπερτόριο.
Η έκδοση με την μπλε ετικέτα (φωτογραφία) είναι είναι η πρώτη έκδοση. Η μουσική νότα και το μικρόφωνο στο λογότυπο, κάτω αριστερά, είναι το αναγνωριστικό για έναν δίσκο κλασικού ρεπερτορίου ηχογραφημένο μεταξύ 1948 και 1949.
Για τις Pop ηχογραφήσεις η Columbia χρησιμοποίησε μια παρόμοια ετικέτα, σε κόκκινο χρώμα.
Το πράσινο χρώμα χρησιμοποιήθηκε σε ετικέτες για εκδόσεις ηχογραφημένων παραστάσεων από το Broadway

Το περιοδικό Billboard στις 3 Ιουλίου 1948 δημοσίευσε ολόκληρο τον πρώτο κατάλογο ηχογραφημάτων της Columbia με δίσκους, 10'' και 12''.

Τα στοιχεία του πρώτου δίσκου 33 1/3 rpm - Long Playing

Columbia ML4001: Mendelssohn, Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Μι ελάσσονα (Ε minor) op.64, με τον Nathan Milstein Βιολί και Διευθυντή της Φιλαρμονικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, τον Bruno Walter. Ηχογραφήθηκε στις 16 Μαΐου 1945, στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης .
- Αρχική έκδοση 78 στροφών: Set M-577 (mx XCO 34739 - XCO 34708).
- Αρχική έκδοση LP: ML 4001. Υπεύθυνος παραγωγής: Goddard Lieberson
Αρχικά κυκλοφόρησε το 1945 σε μονοφωνική εγγραφή (Mono), «Bruno Walter Edition», SMK 64459
Η έκδοση ML4001 ηχογραφήθηκε απ' ευθείας σε Lacquer disc 16 ´´ διότι, μη ξεχνάμε, ότι οι πρώτες μαγνητικές ταινίες ήχου για mastering, χρησιμοποιήθηκαν από το 1949 και μετά.

Μια σύντομη Ιστορία της Sony Classical Label
Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από την ιστοσελίδα της Sony (πριν από λίγα χρόνια). Αυτή η σελίδα, για άγνωστους λόγους, έχει αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της Sony.
«Το 1948, η Columbia κέρδισε ένα τρομερό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της με την εισαγωγή των δίσκων LONG PLAYING οι οποίοι παίζουν σε 33 1/3 rpm (μορφές αποθήκευσης ηχητικού περιεχομένου 10" και 12 "). Πρόκειται για την αφετηρία ενός νέου βιομηχανικού προτύπου το οποίο θα κρατήσει σχεδόν 40 χρόνια. Η πρώτη 12 " καταγραφή, η οποία κυκλοφόρησε στην προνομιακή τιμή των $ 4.85, αφορά την έκδοση με τον βιολονίστα Nathan Milstein στο Mendelssohn Κοντσέρτο σε μι ελάσσονα με τον Bruno Walter στη διεύθυνση της Φιλαρμονικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης.» 

Εκτός από κάποιες βελτιώσεις στο μείγμα του υλικού και στην σημαντική μεταγενέστερη δυνατότητα του για αναπαραγωγή στερεοφωνικού ήχου, ακόμα και σήμερα, παραμένει ως ένα σταθερό τυποποιημένο πρότυπο για δίσκους βινυλίου.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)