Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Σαν σήμερα: Béla Bartók, Aretha Franklin, Elton John, Jeff Healey.

Πότε: 25 Μαρτίου 1881
Πού: Nagyszentmiklós, Hungary
Τι: Γεννήθηκε ο Béla Bartók
Σαν σήμερα: Πριν 132 χρόνια γεννήθηκε στο Nagyszentmiklós της Ουγγαρίας (σήμερα ανήκει στη Ρουμανία) ο συνθέτης, πιανίστας και μελετητής της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής Béla Bartók (Béla Viktor János Bartók). Σπούδασε στη Μπρατισλάβα και μετά στη Βουδαπέστη και το 1903, επηρεασμένος από το "Also Sprach Zarathustra" του Richard Strauss, έγραψε το εθνικό συμφωνικό ποίημα "Kossuth".

Ταξίδεψε ως σολίστ σε πολλές χώρες και το 1905 ξεκίνησε συστηματική έρευνα της ουγγρικής παραδοσιακής μουσικής. Έγραψε μουσική για μπαλέτο, για φωνή και ορχήστρα, μουσική δωματίου και πάρα πολλά έργα για πιάνο. Από τα σπουδαιότερα έργα του είναι τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων, που έγραψε από το 1908 έως το 1939.  Το 1940 μετανάστευσε στις ΗΠΑ κι εκεί η υγεία του άρχισε να κλονίζεται, η μουσική του παιζόταν σπάνια και ο ίδιος, ως πιανίστας, δεν είχε ιδιαίτερη ζήτηση. Έφυγε από τη ζωή το 1945, υποφέροντας από λευχαιμία.
Στο βίντεο (1) το Metropolis Ensemble ερμηνεύει τους "Ρουμανικούς Λαϊκούς Χορούς" του Béla Bartók.

 


Πότε: 25 Μαρτίου 1942
Πού: Memphis, Tennessee, USA
Τι: Γεννήθηκε η Aretha Franklin
Σαν σήμερα: Πριν 71 χρόνια γεννήθηκε στο Memphis του Tennessee, η "βασίλισσα της soul", τραγουδίστρια Aretha Franklin (Aretha Louise Franklin). Από πολύ μικρή ηλικία, η βραβευμένη με 18 Grammy τραγουδίστρια, έψελνε στην τοπική εκκλησία και έμαθε να παίζει πιάνο με το αφτί. Το πρώτο της single κυκλοφόρησε το 1960 και το πρώτο άλμπουμ της τον Ιανουάριο του 1961. Έως το 1966 η επιτυχία της κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, αλλά το 1967 εκτοξεύθηκε στην κορυφή των αμερικανικών charts με τη σύνθεση του Otis Redding "Respect". Από τότε και για έξι χρόνια η Aretha γνώρισε πολλές επιτυχίες και παγκόσμια αναγνώριση. Το "Baby I Love You" (#4), το "Chain Of Fools" (#2), το "Think" (#7), το "Spanish Harlem" (#2), το "Day Dreaming" (#5), το "Until You Come Back To Me (That's What I'm Gonna Do)" (#3) και πολλά άλλα, της χάρισαν χρυσούς και πλατινένιους δίσκους και τα πρώτα 10 Grammy της καριέρας της. Μετά από μια περίοδο κάμψης, η Aretha Franklin επιστρέφει με ένα ακόμη Grammy το 1982 και το 1985 με δυο ακόμα μεγάλες επιτυχίες, το "Freeway Of Love", που φθάνει μέχρι το #3 του ΗΟΤ-100 του Billboard και το "Who's Zoomin' Who" (#7). To 1987 έχει τη δεύτερη #1 επιτυχία της, χάρη στο ντουέτο με τον George Michael (πρώην Wham!) στο "I Knew You Were Waiting (For Me)", κερδίζει μέχρι το 2008 άλλα 7 Grammy και μέχρι σήμερα συνεχίζει τη δισκογραφική δουλειά της, η οποία κινείται στους χώρους της R&B, των gospell και της jazz μουσικής.
Στο βίντεο (2) η #1 τραγουδίστρια όλων των εποχών κατά το περιοδικό "Rolling Stone", ερμηνεύει τη σύνθεση του Burt Bacharach "I Say A Little Prayer", #10 επιτυχία της το 1968.


Πότε: 25 Μαρτίου 1947
Πού: Pinner, Middlesex, England
Τι: Γεννήθηκε ο Elton John
Σαν σήμερα: Πριν 66 χρόνια γεννήθηκε στο Pinner του βορειοδυτικού Λονδίνου ο πιανίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και τραγουδοποιός Sir Elton John (Reginald Kenneth Dwight), ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Άρχισε να παίζει πιάνο από τα τρια του χρόνια και άρχισε να σπουδάζει μουσική στα επτά. Στα δεκαπέντε, ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σε μια γειτονική παμπ και το 1964 δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, τους Bluesology, που συνόδευσαν πολλούς καλλιτέχνες κι έδωσαν αρκετές συναυλίες με τη συμμετοχή του Long John Baldry στο τραγούδι. Το 1967 γνώρισε τον Bernie Taupin, το στιχουργό με τον οποίο έγραψαν τις περισσότερες από τις μεγάλες επιτυχίες του και λίγο καιρό μετά, πήρε το όνομα Elton John, από τα ονόματα δυο συνεργατών του, του σαξοφωνίστα Elton Dean και του Long John Baldry. To 1969 έπαιξε πιάνο στην ηχογράφηση της μεγάλης επιτυχίας των Hollies "He Ain't Heavy...He's My Brother". To πρώτο του επιτυχημένο άλμπουμ ήταν το "Madman Across The Water" (1971), που μπήκε μέσα στα δέκα πρώτα των αγγλικών charts για τα άλμπουμ. Το 1972 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Honky Chateau", το οποίο έφθασε στο #1 των αμερικανικών charts, το πρώτο από τα 7 συνολικά άλμπουμ του, που κατέκτησαν την πρώτη θέση στις ΗΠΑ. Το 1973 κυκλοφόρησε το περίφημο άλμπουμ "Goodbye Yellow Brick Road", στο οποίο περιλαμβανόταν και το τραγούδι "Candle In The Wind", ένα τραγούδι - αφιέρωμα στην ηθοποιό Marilyn Monroe, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ως single. Αυτό έγινε το 1997, όταν, με λίγο αλλαγμένο το στίχο για την περίσταση, κυκλοφόρησε ως αφιέρωμα για την αδικοχαμένη πριγκήπισσα Diana και έγινε #1 στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας πωλήσεις 33 εκατομμυρίων αντιτύπων σ' όλο τον κόσμο κι έγινε το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία του Billboard! O Elton John έχει κατακτήσει έξι Grammy, ένα Όσκαρ, μια "χρυσή σφαίρα" και ένα βραβείο Tony. To 1996 ονομάσθηκε Commander of the Order of the British Empire και το 1998 χρίσθηκε "ιππότης" για τις υπηρεσίες του στη μουσική και τη φιλανθρωπία (είναι ιδρυτής του Elton John AIDS Foundation).
Στο βίντεο (3) ο Elton John ερμηνεύει τη #1 επιτυχία του "Crocodile Rock".


Πότε: 25 Μαρτίου 1966
Πού: Τoronto, Ontario, Canada
Τι: Γεννήθηκε ο Jeff Healey
Σαν σήμερα: Πριν 47 χρόνια γεννήθηκε στο Τορόντο του Καναδά ο κιθαρίστας και τραγουδιστής Jeff Healey (Norman Jeffrey Healey). Όταν ήταν ενός έτους έχασε την όρασή του από βλάστωμα του αμφιβληστροειδούς, ένα είδος σπάνιου καρκίνου των ματιών, αλλά από τα τρία του χρόνια άρχισε να μαθαίνει κιθάρα, υιοθετώντας το μοναδικό τρόπο του να παίζει την κιθάρα στα γόνατα. Στα 17 δημιούργησε την πρώτη του μπάντα, τους Blues Direction και αργότερα το περίφημο τρίο The Jeff Healey Band. To 1988 το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ "See The Light" και το single "Angel Eyes", που έφθασε μέχρι το #5 του Billboard. Kατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων το συγκρότημα κινηματογραφήθηκε και εμφανίστηκε στην ταινία "Road House" του Patrick Swayze. O Healey διέθετε μια τεράστια δισκοθήκη από 30.000 δίσκους 78 στροφών, πράγμα που του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Το 2007 μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση λόγω μεταστάσεων του καρκίνου και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στο Τορόντο στις 2 Μαρτίου 2008. Ήταν μόλις 42 ετών.
Στο βίντεο (4) ο Jeff Healy και το συγκρότημά του ερμηνεύουν σε συναυλία τη σύνθεση του George Harrison "While My Guitar Gently Weeps". To τραγούδι περιλαμβανόταν στο άλμπουμ τους "Hell To Pray" και κατά την ηχογράφηση στο στούντιο ο Harrison και ο Jeff Lynne (E.L.O.) έπαιξαν ακουστικές κιθάρες και συμμετείχαν στα φωνητικά.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)