Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Σαν σήμερα: Astrud Gilberto, Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis), Terry Jacks, Dave Greenfield (Stranglers).

Πότε: 29 Μαρτίου 1940
Πού: Bahia, Brazil
Τι: Γεννήθηκε η Astrud Gilberto
Σαν σήμερα: Πριν 73 χρόνια γεννήθηκε στην πολιτεία Bahia της Βραζιλίας η τραγουδίστρια της latin - jazz μουσικής Astrud Gilberto (Astrud Weinert). Το 1959 παντρεύτηκε τον κιθαρίστα και τραγουδιστή João Gilberto και τραγούδησε στο περίφημο άλμπουμ Getz / Gilberto, στο οποίο συμμετείχαν ο σύζυγός της, ο σαξοφωνίστας Stan Getz καθώς και ο συνθέτης και πιανίστας, Antonio Carlos Jobim.

Ο δίσκος της με τη βραβευμένη σύνθεση του Jobim "The Girl From Ipanema" έγινε χρυσός και άνοιξε το δρόμο για το πρώτο προσωπικό άλμπουμ της, το οποίο ηχογραφήθηκε στις ΗΠΑ το 1964 και την καθιέρωσε στο χώρο της jazz, αλλά και της pop μουσικής. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε στις ταινίες "Get Yourself A College Girl" και "Τhe Hanged Man". Τη δεκαετία του 1970 άρχισε να ηχογραφεί και δικές της συνθέσεις.
Στο βίντεο (1) η Astrud Gilberto ερμηνεύει, συνοδευόμενη από τον Stan Getz, τη μεγάλη της επιτυχία "The Girl From Ipanema".


Πότε: 29 Μαρτίου 1943
Πού: Βόλος, Ελλάδα
Τι: Γεννήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis)
Σαν σήμερα: Πριν 70 χρόνια γεννήθηκε στο Βόλο ο πιανίστας, οργανίστας και συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου), γνωστός σ' όλο τον κόσμο με το όνομα Vangelis. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 με το συγκρότημα Forminx, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με το instrumental κομμάτι τους "Jeronimo Yanka". Mετά τη διάλυση του συγκροτήματος ο Βαγγέλης δημιούργησε το τρίο Aphrodite's Child, με τον Ντέμη Ρούσσο στο μπάσο και το τραγούδι και τον Λουκά Σιδερά στα τύμπανα, οι οποίοι γνώρισαν τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις επιτυχίες τους "Rain And Tears", "I Want To Live", "It's Five O' Clock" και το θρυλικό άλμπουμ "666". Μετά τη διάλυση των Aphrodite's Child ο Βαγγέλης εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο κι άρχισε να γράφει μουσική για ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε προσωπικά άλμπουμ, στο πρώτο από τα οποία, με τίτλο 'Earth', συνεργάστηκε με τον κιθαρίστα Αργύρη Κουλούρη, ο οποίος συμμετείχε και στις ηχογραφήσεις του "666" και τον τραγουδιστή Robert Fitoussi, ο οποίος έγινε αργότερα γνωστός ως F. R. David, με τη #2 επιτυχία του στην Αγγλία "Words". Στις αρχές του 1980 ο Βαγγέλης συνεργάστηκε με τον Jon Anderson, τραγουδιστή των Yes και ως Jon & Vangelis γνώρισαν επιτυχία με τα τραγούδια τους "I Hear You Now" (#8 στην Αγγλία), "Ι'll Find My Way Home" (#6 στην Αγγλία) και "Friends Of Mr. Cairo" (#1 στον Καναδά). Το 1981 τιμήθηκε με  Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία "Chariots Of Fire", ενώ το single "Titles" από την ταινία έγινε #1 στις ΗΠΑ. Έγραψε ακόμα τη μουσική για τις ταινίες "Blade Runner", "1492: Conquest Of Paradise" και "Alexander", ενώ το 2000 παρουσίασε στην Ελλάδα το έργο του 'Μυθωδία', που χρησιμοποιήθηκε από τη NASA, ως θέμα της διαστημικής αποστολής Mars Odyssey.
Στο βίντεο (2) ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ερμηνεύει το πρώτο από τα 11 μέρη του έργου του "Μυθωδία" στο Ναό του Ολύμπιου Δία, στην Αθήνα.


Πότε: 29 Μαρτίου 1944
Πού: Winnipeg, Manitoba, Canada
Tι: Γεννήθηκε ο Terry Jacks
Σαν σήμερα: Πριν 69 χρόνια γεννήθηκε στο Winnipeg (κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ) της πολιτείας Manitoba του Καναδά, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Terry Jacks (Terrence Ross Jacks). Έγινε γνωστός το 1970 με τη συμμετοχή του, μαζί με τη σύζυγό του Susan, στο συγκρότημα Poppy Family, που έφθασαν στο #1 του Καναδά και στο #2 των ΗΠΑ, με την επιτυχία τους "Wich Way You Goin', Billy?". Τo 1973 o Τerry Jacks έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία του με τη διασκευή του Rod McKuen στη σύνθεση του Βέλγου τραγουδιστή Jacques Brel "Le Moribond", που πήρε τον αγγλικό τίτλο "Seasons In The Sun". To single έγινε #1 στα αμερικανικά charts και κατέκτησε την κορυφή και σε πολλές άλλες χώρες. Λίγο μετά προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία με το "If You Go Away", άλλη μια διασκευή του McKuen στο τραγούδι του Brel "Ne Me Quitte Pas", αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να φθάσει μέχρι το #8 των αγγλικών charts. Αργότερα ασχολήθηκε με την παραγωγή δίσκων και είχε συνεργασία με μικρό αριθμό καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους και η Νάνα Μούσχουρη.
Στο βίντεο (3) ο Terry Jacks ερμηνεύει τη #1 επιτυχία του "Seasons In The Sun".


Πότε: 29 Μαρτίου 1949
Πού: Brighton, England
Τι: Γεννήθηκε ο Dave Greenfield (Stranglers)
Σαν σήμερα: Πριν 64 χρόνια γεννήθηκε στο Brighton της Αγγλίας ο πιανίστας και οργανίστας Dave Greenfield (David Paul Greenfield), μέλος του συγκροτήματος The Stranglers. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1974 από τον ντράμερ Jet Black (Brian Duffy), τον τραγουδιστή Jean Jacques Burnel, τον κιθαρίστα Hugh Cornwell και τον οργανίστα Hans Wärmling, τον οποίο αντικατέστησε ο Greenfield τον επόμενο χρόνο. Τα πρώτα άλμπουμ των Stranglers 'Rattus Norvegicus', 'No More Heroes' και 'Black & White' γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και singles πως το "Peaches", το "Something Better Change" και το "No More Heroes", έγιναν "κλασικά" της punk. Το 1979 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ 'The Raven', που έφθασε μέχρι το #4 των αγγλικών charts. Το επόμενο άλμπουμ τους 'La Folie' έφθασε μόνο μέχρι το #11, αλλά το single "Golden Brown" έγινε #2. Η επιτυχία συνεχίσθηκε μέχρι το 1990, με πιο χαρακτηριστικό άλμπουμ της περιόδου το 'Dreamtime' (1986), από το οποίο προήλθε η μεγάλη τους επιτυχία "Always In The Sun". Tο 1990 ο Cornwell αποχώρησε και τη θέση του σαν βασικός τραγουδιστής πήρε ο Paul Roberts, με τον οποίο οι Stranglers ηχογράφησαν τα επόμενα τέσσερα άλμπουμ. Οι Stranglers με νέο τραγουδιστή και κιθαρίστα από το 2000 τον Baz Warne, συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας τις περιοδείες τους σ' όλο τον κόσμο (πέρασαν και από την Ελλάδα το 2010).
Στο βίντεο (4) οι Stranglers σ' ένα μπαρόκ περιβάλλον, σύμφωνο με τη μουσική τους, με τον Dave Greenfield στο τσέμπαλο, ερμηνεύουν τη μεγάλη τους επιτυχία "Golden Brown".


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media

-1- -2- -3- -4-