Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Σαν σήμερα: Eric Clapton, Graeme Edge (Moody Blues), Tracy Chapman, Celine Dion.

Πότε: 30 Μαρτίου 1945
Πού: Ripley, Surrey, England
Τι: Γεννήθηκε ο Eric Clapton
Σαν σήμερα: Πριν 68 χρόνια γεννήθηκε στο Ripley του Surrey, στη νοτιοδυτική Αγγλία ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Eric Clapton (Eric Patrick Clapton), o άνθρωπος, τον οποίο τα graffiti αποκαλούσαν "θεό" τη δεκαετία του 1960, το #2, κατά το περιοδικό "Rolling Stone", στη λίστα με τους 100 συμαντικότερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 17 ετών με το συγκρότημα The Roosters και το 1963 έγινε μέλος των Yardbirds, μένοντας μαζί τους έως το 1965, έχοντας συμμετοχή στην ηχογράφηση της μεγάλης τους επιτυχίας "For Your Love". To καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ταξίδεψε με το συγκρότημά του στην Ελλάδα και, όταν τα άλλα μέλη έφυγαν, παρέμεινε στην Αθήνα συμμετέχοντας περιστασιακά στο ελληνικό συγκρότημα The Juniors. Eπιστρέφοντας στην Αγγλία έγινε μέλος των Blues Breakers του John Mayall και άρχισε να αποκτά τη μεγάλη του φήμη. Το 1966 δημιούργησε μαζί με τον Jack Bruce (πρώην μέλος των Manfred Mann και των Graham Bond Organisation) και τον Ginger Baker (επίσης πρώην μέλος των Graham Bond Organisation), το θρυλικό τρίο των Cream, με τους οποίους γνώρισε αρκετές δισκογραφικές επιτυχίες με τραγούδια όπως το "I Feel Free", το "Strange Brew", το "Sunshine Of Your Love", το "Crossroads", το "White Room" κ.ά., καθώς και το #1 άλμπουμ τους στις ΗΠΑ 'Wheels Of Fire'. Το 1968 ο Eric έπαιξε το περίφημο σόλο στο τραγούδι "While My Guitar Gently Weeps", σύνθεση του George Harrison, με τον οποίο ήταν φίλοι από την εποχή των Yardbirds, τραγούδι που περιλαμβανόταν στο διπλό άλμπουμ 'The Beatles', γνωστό ως 'White Album'. Ο George το ανταπέδωσε παίζοντας κιθάρα στην τελευταία επιτυχία των Cream "Badge". Ήταν η αρχή για μια συνεργασία μεταξύ τους, που διήρκεσε πολλά χρόνια, παρά το γεγονός, ότι ο Clapton ερωτεύθηκε παράφορα την Pattie Boyd, σύζυγο του Harrison και μετά από πολλές περιπέτειες την παντρεύτηκε το 1979. Η Pattie ήταν η έμπνευση για δυο τουλάχιστον από τις γνωστές συνθέσεις του Clapton το "Layla" (επιτυχία των Derek & The Dominos) και το "Wonderful Tonight". Το 1969 ο Clapton, o Ginger Baker, o Steve Winwood (Spencer Davis Group, Traffic) και ο Ric Grech (Family) δημιούργησαν το βραχύβιο super-group Bind Faith, που έδωσαν μια ιστορική συναυλία στο Hyde Park του Λονδίνου και κυκλοφόρησαν ένα σπουδαίο άλμπουμ. Στη συνέχεια ο Eric συνεργάστηκε με το συγκρότημα Delaney & Bonnie και δημιούργησε τους Derek & The Dominos με τον Duane Allman των Allman Brothers Band. H πρώτη μεγάλη προσωπική του επιτυχία ήρθε το 1974 με τη διασκευή του στο "I Shot The Sheriff" του Bob Marley, που έγινε #1 στα αμερικανικά charts. Στη συνέχεια, και μέχρι το 1992, είχε αρκετά singles μέσα στα δέκα πρώτα του Billboard, όπως το "Lay Down Sally" (#3), το "Promises" (#9), το "I Can't Stand It" (#10) και το "Tears In Heaven" (#2) και τρία άλμπουμ στο #1 ('461 Ocean Boulevard', 'Unplugged', From The Cradle'). Tα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε δισκογραφικά με άλλα μεγάλα ονόματα (B.B. King, J.J. Cale, Sheryl Crow κ.ά.) και πραγματοποίησε πλήθος εξαιρετικά επιτυχημένων συναυλιών. Έχει τιμηθεί με 17 συνολικά βραβεία Grammy κι έχει ονομασθεί CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire), για την προσφορά του στη μουσική.
Στο βίντεο (1) ο Eric Clapton ερμηνεύει σε συναυλία τη σύνθεση του Robert Johnson "Crossroads".


Πότε: 30 Μαρτίου 1941
Πού: Rocester, England
Τι: Γεννήθηκε ο Graeme Edge (Moody Blues)
Σαν σήμερα: Πριν 72 χρόνια γεννήθηκε στο Rocester της βορειοδυτικής Αγγλίας, ο ντράμερ και τραγουδοποιός Graeme Edge (Graeme Charles Edge),  ιδρυτικό μέλος των Moody Blues. Ο Edge ήταν μέλος στον πρώτο σχηματισμό του συγκροτήματος, του οποίου αρχηγός και βασικός τραγουδιστής ήταν ο Denny Laine (αργότερα μέλος των Wings του Paul McCartney). Mε το σχήμα αυτό οι Moody Blues είχαν μια #1 επιτυχία στα αγγλικά charts με το "Go Now" το 1965. Μετά την αποχώρηση του Laine και του μπασίστα Clint Warwick, ο Edge, o Mike Pinter (όργανο) και ο Ray Thomas (πνευστά) προσκάλεσαν τους Justin Hayward και John Lodge στη θέση τους και οι Moody Blues, τους οποίους γνωρίσαμε στις μεγάλες τους επιτυχίες "Nights In White Satin", "Ride My See-Saw", "Question". "I'm Just A Singer In A Rock 'n' Roll Band" κ.λπ. έγιναν πραγματικότητα! Η δημιουργική δουλειά του Edge βασιζόταν σε ποιήματά του, τα οποία απήγγελε συνήθως ο Pinter, συνοδευόμενος από τα υπόλοιπα μέλη, κυρίως ως εισαγωγή στα άλμπουμ του συγκροτήματος. Η επόμενη αλλαγή στο σχήμα έγινε το 1978 με τον Patrick Moraz (Yes) να παίρνει τη θέση του Mike Pinter. Για ένα διάστημα, μεταξύ 1974 και 1976 τα μέλη των Moody Blues αποφάσισαν να δοκιμάσουν νέα καριέρα και την περίοδο εκείνη ο Graeme Edge δημιούργησε την Graeme Edge Band με τη συμμετοχή των Adrian και Paul Gurvitz και του Ginger Baker (Cream, Blind Faith) σαν guest ντράμερ. Στις μέρες μας οι Moody Blues συνεχίζουν να δίνουν συναυλίες με τον Graeme Edge να παραμένει ως το μόνο μέλος από την αρχική σύνθεση στο συγκρότημα. Ωστόσο ο Justin Hayward και ο John Lodge είναι ακόμα μέλη της μπάντας.
Στο βίντεο (2) οι Moody Blues ερμηνεύουν την επιτυχία τους "Ride My See-Saw" από το άλμπουμ 'In Search Of The Lost Chord'. Στην αρχή ο Mike Pinter απαγγέλει το ποίημα Departure του Graeme Edge.


Πότε: 30 Μαρτίου 1964
Πού: Cleveland, Ohio, USA
Τι: Γεννήθηκε η Tracy Chapman
Σαν σήμερα: Πριν 49 χρόνια γεννήθηκε στο Cleveland του Οχάιο η βραβευμένη με 4 Grammy τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Tracy Chapman. Άρχισε να παίζει κιθάρα από τα οκτώ της χρόνια και κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Μασαχουσέτη εμφανιζόταν σε κλαμπ και καφέ της περιοχής. Το πρώτο άλμπουμ της με τίτλο το όνομά της κυκλοφόρησε το 1988 και περιείχε τη μεγάλη της επιτυχία "Fast Car", που έφθασε έως το #6 στο Billboard και το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το τραγούδι στην 165η θέση της λίστας με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Την ίδια χρονιά η Chapman ήταν παρούσα, ως ερμηνεύτρια, στην παγκόσμια περιοδεία της Διεθνούς Αμνηστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επόμενη μεγάλη επιτυχία της ήρθε το 1995 με το τραγούδι "Give Me One Reason", που συμπεριλαμβανόταν στο τέταρτο άλμπουμ της "New Beginning" κι έφθασε έως το #3 των αμερικανικών charts. Τo τελευταίο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2008 και εκείνη τη χρονιά, καθώς και την επόμενη, πραγματοποίησε συναυλίες σε πόλεις της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής.
Στο βίντεο (3) η Tracy Chapman ερμηνεύει τη  βραβευμένη με Grammy επιτυχία της "Give Me One Reason".


Πότε: 30 Μαρτίου 1968
Πού: Charlemagne, Quebec, Canada
Τι: Γεννήθηκε η Celine Dion
Σαν σήμερα: Πριν 45 χρόνια γεννήθηκε στο Charlemagne του Κεμπέκ η Καναδή τραγουδίστρια Celine Dion (Céline Marie Caudette Dion). Το 1988 ήταν η νικήτρια του Φεστιβάλ της Eurovision, εκπροσωπώντας την Ελβετία με το τραγούδι "Ne Partez Pas Sans Moi" και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 γνώρισε τεράστια επιτυχία με τα άλμπουμ της 'Unison', 'Celine Dion', 'The Color Of My Love', 'Falling Into You' και 'Let's Talk About Love', τα τρία τελευταία από τα οποία έγιναν #1 επιτυχίες . Την ίδια περίοδο κατέκτησε την κορυφή των αμερικανικών, και όχι μόνο, charts με τα singles "Ιf You Asked Me To", "Nothing Broken But My Heart", "All By Myself", "The Power Of Love", "Because You Loved Me" και κυρίως με το "My Heart Will Go On", από την ταινία 'Τιτανικός', που έγινε #1 σε πάρα πολλές χώρες και είναι  ένα από τα singles με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σ' όλο τον κόσμο. Τη δεκαετία του 2000 είχε ακόμη μια #1 επιτυχία με το single "A New Day Has Come". Οι συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ της ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια αντίτυπα. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στο Λας Βέγκας.
Στο βίντεο η Celine Dion ερμηνεύει τη μεγαλύτερη επιτυχία της "My Heart Will Go On".


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media

-1- -2- -3- -4-