Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Homecoming»: Η ευτυχής επανένωση του Vince Mendoza με την WDR Big Band Köln

Το «Homecoming» είναι ο σωστός τίτλος, γιατί ήταν με τη μπάντα της Κολωνίας ο Vince Mendoza, όταν πρόσθεσε στο ενεργητικό της ένα ξεχασμένο υλικό του Zawinul για το άλμπουμ «Brown Street» και μαζί τους έχει κάνει διάφορα άλλα έργα, ως συντονιστής ορχήστρας. Πρόκειται για μια ευτυχή επανένωση.

Σε αυτό το άλμπουμ όλες οι μελωδίες ανήκουν στον Mendoza και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία του διάσημου Αμερικανού μουσικοσυνθέτη, ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας: κινηματογραφικό εύρος, συναισθηματική έλξη, λειτουργικότητα, κλασική δομή στο πνεύμα του ρομαντισμού, λατινική γλώσσα.

Το άλμπουμ ανοίγει με το ηχογράφημα, «Keep It Up»,(βίντεο) μια καλοδουλεμένη συνένωση soul - funk κυρίως για τα αγόρια της ρυθμικής βάσης του σχήματος, τα οποία είναι: ο John Goldsby - Upright Bass, ο Hans Dekker - Drums και ο Marcio Doctor ως προσκεκλημένος, στα κρουστά, με ένα εξειδικευμένο μουσικό σχήμα το οποίο περνάει από πάνω τους τα solo της κιθάρας του Paul Shigihara και του τενόρο σαξοφώνου του Paul Heller.

Η σύνθεση του, «Little Voice», έχει κάτι ιδιαίτερο από τον Mendoza, Φανερώνει την ικανότητα του να συνθέτει ένα μουσικό θέμα χωρίς καμία σαφή μελωδική γραμμή, Βασίζεται αποκλειστικά σε φανταστικές φράσεις του ενός τόνου, οι οποίες σιγά - σιγά δημιουργούν μια ισχυρή ατμόσφαιρα πλαισιωμένη από έναν αρμονικό πλούτο. Μια αλλαγή με πτώση των εγχόρδων που υπάρχει, επιτυγχάνει να εκφράσει μελωδικά το λυπηρό συναίσθημα που ήθελε να δώσει ο μουσικοσυνθέτης.

Το «Choros # 3» έχει λατινικό ρυθμό στα 6/8 και αν κλείσεις τα μάτια κατά την ακρόαση του, σου δίνει την εντύπωση ενός ταξιδιού με κρουαζιέρα και αν καταφέρεις να αφήσεις εντελώς ελεύθερη την φαντασία σου, ενδεχομένως, οι μουσικές φράσεις να φανερώσουν κάποια δικά σου στιγμιότυπα. Μετά είναι εύκολο να μπεις στη διαδικασία και να προσθέσεις τις υπόλοιπες εικόνες της «ταινίας» οι οποίες θα συνδεθούν απόλυτα με τα ορχηστρικά μέρη κάθε φορά που θα ανθίζουν γύρω από το σόλο τρομπόνι του Andy Hunter και από το σόλο κλαρινέτο του Johan Hörlén.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε όλο το άλμπουμ είναι εκπληκτική η ευελιξία της δυναμικής εμβέλειας της μεγάλης μπάντας καθώς ο ελέγχος ώθησης και έλξης των μουσικών είναι απόλυτα συντονισμένος με την μπαγκέτα του Mendoza ο οποίος δείχνει να έχει επηρεαστεί πλήρως από τη δεξιοτεχνία της μπάντας.


Vince Mendoza & The WDR Big Band - «Homecoming» | Jazzline Records 2017  (Recorded live in concert November 21st, 2014 at the Philharmonie, Köln)


Συντελεστές
Vince Mendoza & The WDR Big Band - «Homecoming»Shannon Barnett Group Member, Soloist, Trombone
Joachim Becker Executive Producer
Wim Both Group Member, Trumpet
Ruud Breuls Group Member, Trumpet
Rob Bruynen Group Member, Trumpet
Mattis Cederberg Group Member, Trombone (Bass), Tuba
Frank Chastenier Fender Rhodes, Organ (Hammond), Piano, Soloist
Hans Dekker Drums, Group Member
Hidden Depth Photography
Marcio Doctor Guest Artist, Percussion, Soloist
John Goldsby Bass (Acoustic), Bass (Electric), Group Member
Bernie Grundman Mastering
Annette Hauber Production Coordination
Paul Heller Clarinet (Bass), Group Member, Sax (Tenor), Soloist
Johan Hörlén Clarinet, Flute, Group Member, Sax (Alto), Sax (Soprano), Soloist
Andy Hunter Group Member, Soloist, Trombone
Ines Kaiser Photography
Thomas Kupilas Recording Assistant
John Marshall Group Member, Soloist, Trumpet
Vince Mendoza Arranger, Composer, Conductor, Primary Artist, Producer
Karsten Mützelfeldt Liner Notes
Jens Neufang Clarinet (Bass), Contra-Alto Saxophone, Sax (Baritone)
Reinhold Nickel Engineer, Mixing Engineer
Ludwig Nuss Group Member, Soloist, Trombone
Olivier Peters Clarinet, Flute, Group Member, Sax (Tenor)
Walter Platte Recording Assistant
Lucas Schmid Producer
Christian Schmitt Mixing, Recording Producer
Knut Schotteldreier Cover Design
Paul Shigihara Group Member, Guitar (Acoustic), Guitar (Electric), Soloist
Karolina Strassmayer Flute, Group Member, Piccolo, Sax (Alto), Soloist
WDR Big Band Primary Artist


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media