Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Οι θρυλικές Φωνές του Ανατολικού Χάρλεμ επανέκδοσαν δύο άλμπουμ βινυλίου

Δύο κλασικά άλμπουμ ηχογραφημάτων σε δίσκους βινυλίου με χαραγμένα αυλάκια από τις «Φωνές του Ανατολικού Χάρλεμ» και παραγωγούς τον Curtis Mayfield και τον Leroy Hutson. τα οποία επανεκδόθηκαν προσφάτως με επεξεργασμένο το ηχητικό περιεχόμενο τους από την Soul Brother Records του ανατολικού Λονδίνου, εξαντλήθηκαν λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία τους.

Το ξεκίνημα των Voices of East Harlem
Το φωνητικό σχήμα των Voices of East Harlem προήλθε από μια κίνηση στην πόλη του Ανατολικού Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, το 1969 και συνδύασε τη μουσική Gospel χρησιμοποιόντας μη θρησκευτικού περιεχομένου στίχους οι οποίοι επικεντρώνονταν αποκλειστικώς στη «δύναμη του λαού». Με 20 μέλη ηλικίας, μεταξύ 12 και 21 ετών, αυτό που ξεκίνησε ως χορωδία μιας τοπικής κοινότητας, σύντομα μετατράπηκε σε μια δύναμη που έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπ' όψη.

Ο Charles «Chuck» Griffin, ιδρυτής της Ένωσης Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ανατολικού Χάρλεμ (EHFYA) και η σύζυγός του Anna Quick Griffin ίδρυσαν το μουσικό σχήμα προκειμένου να παίζουν αρχικά σε κολέγια για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η πρώτη μεγάλη μουσική παράσταση ήταν προς όφελος του Δημάρχου John Lindsay, με την οποία προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της μουσικοσυνθέτριας Bernice Cole (5 Νοεμβρίου 1921 - 19 Νοεμβρίου 2006), μέλους των Angelic Gospel Singers, στους οποίους αργότερα επέστρεψε. Στη συνέχεια προσέλαβαν ως μάνατζερ, τον Jerry Brandt, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Sam Cooke, στον οποίον ανέθεσαν το σχεδιασμό προγράμματος ρεπερτορίου με σκοπό να προσαρμόζει τις ενορχηστρώσεις στο ύφος τους.

Αρχικά μέλη
Chuck Griffin (Ιδρυτής)
Anna Griffin (Συν ιδρύτρια)
Bernice Cole (Μουσική διεύθυνση)
Gerri Griffin
Cynthia Sessions
Monica Burruss
Bernard Graham
Wayne Garfield
Jerome Mack
Elaine Clark
Kevin Griffin
Claudia Moore
Debra Raby

Winter Festival For Peace
Τον Ιανουάριο του 1970 οι Voices of East Harlem έλαβαν μέρος στο Χειμερινό Φεστιβάλ για την Ειρήνη στο Madison Square Garden παρέα με τον Harry Belafonte, τον Richie Havens, τον Judy Collins, τον Dave Brubeck, τους Blood, Sweat & Tears, τους Peter, Paul και Mary, τους Rascals, τον Jimi Hendrix (ο οποίος εγκατέλειψε την παράσταση μετά από δύο κομμάτια κατόπιν ενός επεισοδίου, το οποίο από κάποιους ερμηνεύθηκε αργότερα ως η αφορμή για την οριστική διάλυση των Band Of Gypsys) και το cast από την παράσταση «HAIR».  

Ηχογραφήματα
«Right On Be Free» - 1970
Για μεγάλο διάστημα έκαναν τακτικές τηλεοπτικές εμφανίσεις και το πρώτο άλμπουμ το ηχογράφησαν στην Elektra Records, με γενικό τίλο «Right On Be Free», το οποίο κυκλοφόρησε το 1970. Το άλμπουμ επικεντρώνεται σε μια σειρά τραγουδιών με το παραδοσιακό μουσικό ύφος των Gospels, χρησιμοποιόντας, όμως, μη θρησκευτικό λυρικό περιεχόμενο δύνοντας έμφαση στη «δύναμη του λαού» . Αρκετά από τα κομμάτια, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο «Right On, Be Free», γράφτηκαν από τον Chuck Griffin. Τα φωνητικά στο Right On Be Free πραγματοποιήθηκαν από τους Cole, Anna Griffin, Gerri Griffin και Cynthia Sessions. Στην ομάδα των μουσικών εκτελεστών συμμετείχαν κορυφαία ονόματα όπως: ο Richard Tee, ο Cornell Dupree, ο Chuck Rainey και ο Ralph MacDonald με παραγωγό τον David Rubinson. Στη συνέχεια η ομάδα δέχθηκε προτάσεις για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Isle of Wight του 1970 στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Θέατρο Apollo και στη συνέχεια εμφανίστηκε στη Γκάνα τον Φεβρουάριο του 1971 στη συναυλία «Soul To Soul».

Tracklist
A1 Right On Be Free, Arranged By – Bernice Cole, Lead Vocals – Gerri GriffinWritten-By – Chuck Griffin 3:40
A2 Simple Song Of Freedom, Lead Vocals – Cynthia Sessions, Written-By – Bob Darin* 3:58
A3 Proud Mary, Lead Vocals – James Missouri, Written-By – John Fogerty 2:47
A4 Music In The Air, Arranged By – Bernice Cole, Lead Vocals – Bernice Cole, Written-By – Bernice Cole 3:14
A5 Oh Yeah, Arranged By – Bernice Cole, Lead Vocals – Bernice Cole. Written-By – Bernice Cole 1:30
B1 For What It's Worth, Lead Vocals – Gerri Griffin, Written-By – Stephen Stills 3:27
B2 Let It Be Me, Vocals – The Voices*Written-By – Gilbert Becaud*, Curtis Mann* 3:21
B3 No No No, Lead Vocals – Anna Griffin, Written-By – Chuck Griffin 3:55
B4 Gotta Be A Change, Arranged By – Bernice Cole, Lead Vocals – Gerri Griffin, Written-By – Chuck Griffin 2:35
B5 Shaker Life Lead Vocals – Kevin Griffin (4), Written-By – Richie Havens 6:45

Οι συμμετέχοντες στα ηχογραφήματα
Bass – Chuck Rainey, Jerry Jemmott
Congas – Montego Joe, Ralph MacDonald
Creative Director [Assistant Musical Directors] – Anna Griffin, Cynthia Sessions
Creative Director [Musical Direction] – Bernice Cole
Drums – Bob Ealey
Engineer [Recording Engineer] – Eddie Kramer, Jerry Brandt
Guitar – Johnny Serrano
Management – Brandtworks Management, Inc., Jerry Brandt, Sal Scaltro
Mixed By – Eddie Kramer, Jerry Brandt
Organ – Leslie Maynard, Richard Tee
Photography By – Bruce Davidson, Carl Samrock, Jan Blom
Piano – Patty Bown*
Producer – David Rubinson (tracks: B1, B3, B5)
Rhythm Guitar – Cornell Dupree
Supervised By [Production Supervisor] – Jac Holzman

«Brothers and Sisters» - 1972
Το 1972 κυκλοφόρησαν ένα δεύτερο άλμπουμ για την ίδια εταιρεία, με τίτλο «Brothers and Sisters». Μερικά από τα κομμάτια του παρήγαγε ο Donny Hathaway, ενώ σε ένα άλλο κομμάτι, στο  «Free to Be ... You and Me» η παραγωγή έγινε από τον Marlo Thomas ο οποίος είχε και την έμπνευση για τον γενικό τίτλο Brothers and Sisters. Αργότερα. ο τίλος χρησιμοποιήθηκε για μια ειδική τηλεοπτική σειρά από το abc TV.

Tracklist
A1 No No No 3:55
A2 Sit Yourself Down Written By – St. Stills* 2:33
A3 Oxford Town - Written By – B. Dylan* 5:07
A4 Hey Brother - Written By – B. Preston*, Kirkland* 3:48
A5 Right On Be Free - Written By – Griffin* 3:40
B1 Angry - Written By – Davilio* 2:42
B2 Freedom - Written By – R. Havens* 3:15
B3 Proud Mary - Written By – Fogerty* 2:47
B4 Nation-Time - Written By – E. Smith Written By – C. Rainey* 2:40
B5 Kind Woman - Written-By – R. Furay* 4:50
B6 I Want To Be Free - Written By – J. Randolph 3:15

Οι συμμετέχοντες στα ηχογραφήματα
Bass – Chuck Rainey (tracks: A1, A5, B3), Jerry Jemmott (tracks: A1, A5, B3), Willie Weeks (tracks: A2-A4, B4-B6)
Congas – Montego Joe (tracks: A1, A5, B3), Ralph MacDonald (tracks: A1, A5, B3)
Drums – Bob Ealey (tracks: A1, A5, B3), Fred White (tracks: A2-A4, B4-B6)
Executive Producer – Jac Holzman (tracks: A1, A5, B3)
Guitar – Johnny Serrano (tracks: A1, A5, B3), Phil Upchurch (tracks: A2-A4, B4-B6)
Guitar [Rhythm] – Cornell Dupree (tracks: A1, A5, B3)
Mixed By – Eddie Kramer (tracks: A1, A5, B3), Jerry Brandt (tracks: A1, A5, B3)
Organ – Leslie Maynard (tracks: A1, A5, B3), Richard Tee (tracks: A1, A5, B3)
Piano – Patty Bown* (tracks: A1, A5, B3)
Producer – David Rubinson (tracks: A1), Donny Hathaway (tracks: A2-A4, B4-B6), Jerry Brandt (tracks: A5, B3,), Stan Vincent (tracks: B1), Tony Davilio (tracks: B1)
Recorded By – Eddie Kramer (tracks: A1, A5, B3)
Vocals – Gerri Griffin

Συναυλία στις φυλακές Sing Sing
Το 1972, συμμετείχαν σε μια συναυλία η οποία διοργανώθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Νέας Υόρκης «Sing Sing» με επι κεφαλής τους B.B. King και Joan Baez, η οποία κινηματογραφήθηκε από τους σκηνοθέτες David Hoffman, Harry Wiland, T.C. Garcia. Ο αρθρογράφος Jerry Oster σε ένα δημοσίευμα του στην εφημερία «New York Daily News», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπήρξε μια εξέγερση στη φυλακή Sing Sing, αλλά, ήταν μια ταραχή μουσικής, συγκίνησης, ενθουσιασμού και καλών συναισθημάτων». 

Δύο επανεκδόσεις από την Soul Brother Records 
Οι δύο πρόσφατες επανεκδόσεις των ΤVOEH, των οποίων τα εξώφυλλα βλέπεται στην αρχική φωτογραφία του άρθρου, αφορούν την περίοδο 1973 - 1974, κατά την οποίαν μετακινήθηκαν στην εταιρεία ηχογραφημάτων Just Sunshine η οποία ανήκε στον Michael Lang. Σε εκείνην ηχογράφησαν το τρίτο της άλμπουμ, «The Voices of East Harlem», με παραγωγούς τους Curtis Mayfield, Leroy Hutson και Rich Tufo. Μέχρι τότε οι ηγέτες της ομάδας ήταν ο Gerri Griffin και η Monica Burruss. Άλλοι τραγουδιστές συμπεριλάμβαναν τον Bernard Graham, τον Wayne Garfield, τον Jerome Mack, την Elaine Clark, την Cynthia Sessions, τον Kevin Griffin και την Claudia Moore. Από το άλμπουμ βγήκε ένα μικρό hit single «Giving Love», το οποίο παρήγαγε ο Mayfield, το οποίο έφτασε στην κατηγορία R&B του περιοδικού Billboard στο no 57, το 1973. Το single «Wanted Dead or Alive» επανεκδόθηκε αργότερα, to 1988, σε 12" (remix) δίσκο βινυλίου για χρήση σε κλαμπ. Η ομάδα των ΤVOEH κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ υπό τον τίτλο «Can You Feel It», το 1974 με παραγωγό τον Leroy Hutson.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο πρώτο Βίντεο που παραθέτουμε μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ΤVOEH να τραγουδούν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Νέας Υόρκης «Sing Sing» κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του, μεταξύ των οποίων, συμμετείχαν ο B.B. King και η Joan Baez,
Στο δεύτερο βίντεο δείτε και ακούστε τον B.B. King από το trailer του 90΄ ντοκιμαντέρ «Sing Sing Prison»


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)