Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Περί αποθηκευτικών μέσων ψηφιακού περιεχομένου, το ανάγνωσμα!

Κατά καιρούς φίλοι με ρωτούν, λόγω της "τρέλλας" που με διακατέχει με ορισμένα είδη τεχνολογίας ποιά είναι τα καλύτερα κενά CD-R, BD-R και DVD-R για να αποθηκεύσουν μουσική, φωτογραφίες, έγγραφα κ.λ.π.

Κατ' αρχάς να εξηγήσουμε ότι οι σκληροί εξωτερικοί δίσκοι που πιστεύουν οι περισσότεροι ότι είναι η λύση για αυτό, δεν ισχύει. Το αντίθετο θα έλεγα. 
Από το 2009 που εφευρέθηκε ο δίσκος "Μ" (M-Disc), κατά παραγγελία του Αμερικάνικου Υπουργείου Αμύνης για να βρεθεί ένα "οπτικο - ακουστικό είδος" που να αντέχει στον χρόνο και τις κακουχίες η εταιρεία Millenniata (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της UTAH αν δεν απατώμαι), έδωσαν την λύση.

'Ετσι φτιάχτηκε ένα DVD-R και ένα BD-R (blu-ray) με υλικά που μπορούν να αντέξουν 1.000 χρόνια, παρακαλώ!
Με λίγα λόγια το γράφεις μια φορά και το διαβάζεις πάντα! Οι τιμές στην αρχή ήταν απαγορευτικές αλλά σήμερα έχουν πέσει αρκετά και είναι προσιτές πλέον, τουλάχιστον για τις εκδόσεις των 25 και 50GB. Οι δίσκοι των 100GB παραμένουν ακριβοί ακόμη.
Βέβαια για να μπορείς να εγγράψεις σε M-Disc, θα πρέπει να υποστηρίζεται από τον οδηγό DVD / Blu-Ray που έχεις στον Η/Υ σου, η τεχνολογία αυτή, Οι Οδηγοί αυτοί έχουν στην πρόσοψη ευδιάκριτο το γράμμα "Μ" ή γράφουν M - Disc.
Μετά τους δίσκους Μ, έχουμε την λύση της Mιtsui Chemicals με τους δίσκους ΜΑΜ - Α. Η εταιρεία αυτή παράγει CD, DVD και Blu-Ray επαγγελματικών προδιαγραφών με ακριβά υλικά και διάρκεια ζωής 300+ χρόνια για το CD - R παρακαλώ! Το DVD και το Blu - Ray έχουν και αυτά πάνω από 100 χρόνια ζωής!
Πολλά στούντιο στο εξωτερικό χρησιμοποιούν αυτά τα CD-R (Gold Standard) για αρχειοθέτηση του CD-Master, Κόπιες, κ.λ.π.
Και εδώ οι τιμές δεν είναι φθηνές, αλλά ούτε και ακριβές, αξίζουν όμως το κάθε σεντ!
Η MAM-A παράγει δίσκους και για τις εταιρείες HHB Audio- London και Delkin.
Τέλος έχουμε τις πιο προσιτές και κοινές, καθημερινές λύσεις που απαιτούν όμως μεγάλη προσοχή λόγω Κίνας και φθηνιάρικων Άπω-Ανατολίτικων λύσεων.
Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι πλέον μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου και καλύτερου Ιάπωνα κατασκευαστή, CD-R, DVD-R, BD-R, - Taiyo Yuden - στο τέλος του 2015 από την αγορά και τον τερματισμό της συμφωνίας και με την JVC που από το 2008 είχε την αποκελειστική διάθεση των προϊόντων της Taiyo Yuden (That's), έμεινε μόνον η Mitsubishi Chemicals (Verbatim) στον χώρο να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις. Προσοχή όμως!
Ότι προϊόν Verbatim που φέρει την σφραγίδα AZO (crystal AZO, super AZO κ.λ.π.) είναι αξιόπιστο και αξίζει μιας και χρησιμοποιεί τα καλύτερα υλικά από τα υπόλοιπα Verbatim που είναι φθηνότερης κατασκευής άρα και λιγότερο αξιόπιστα. Μόνο ΑΖΟ λοιπόν. τα υπόλοιπα είναι άλλων κατασκευαστών άσχετα αν γράφουν Verbatim.
Μακρυά από οτιδήποτε Κινέζικο που έχει πλημμυρίσει την αγορά! Επίσης να ξέρετε ότι πλέον θρυλικές εταιρείες του παρελθόντος όπως η TDK και η Maxell έχουν σταματήσει την παραγωγή CD/DVD πάνω από 10 χρόνια και απλά είναι μεταμφιεσμένα Κορεάτικα. Το ϊδιο και η Sony και Philips. Μην τσιμπάτε λοιπόν.
Εάν δεν βρίσκετε Taiyo Yuden/That's/JVC, για όσο καιρό υπάρχουν ακόμη, προτιμάτε Verbatim AZO. Αλλοιώς Sony και να εύχεστε να πέσετε σε "καλή" παρτίδα!
Νομίζω ότι κάποιες από τις πολύτιμες στιγμές της ζωής σας καλό είναι να πληρώνετε λίγο παραπάνω και να είστε σίγουροι. Φανταστείτε το CD/DVD του γάμου σας, των παιδιών σας, φωτογραφίες, κάποιων ιδιάιτερων στιγμών σας σε λίγα χρόνια να είναι άχρηστο!
Μεταφέρτε τα δεδομένα όσο είναι καιρός σε αξιόπιστα μέσα! Είναι αναμνήσεις μιας ζωής!
Επίσης κάποια CDs σπάνια, κάντε αντίγραφα ασφαλείας! Έχω CD από την δεκαετία του '90 στην δισκοθήκη μου που ΔΕΝ παίζουν πλέον! και από σοβαρές εταιρείες! έχω άλλα που έχουν σκουριάσει λόγω κακών βαφών-χημικών! Άστα να πάνε!
Κλείνοντας, να θυμάστε ότι το φθηνό δεν είναι πάντα και καλό!

Αναδημοσίευση από το προσωπικό profile του Παναγιώτη Παπαδόπουλου στο Fbook

Σημείωση artXpress:
Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπήρξε για πολλά χρόνια διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες παραγωγής ηχογραφημάτων όπως: CBS, Sony - BMG, ΕΜΙ Records και προσφάτως, Διεθύνων Σύμβουλος στην Universal Publishing Production Music


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)