Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Dr. Lonnie Smith: Ο μάγος του Hammond B3 στην Αθήνα για τέσσερις εμφανίσεις

Η ιστορία έχει γραφτεί και έχει δώσει στον Dr. Lonnie Smith μία εξέχουσα θέση – μία θέση στους μεγάλους της jazz, ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά και οριστικά το πρόσωπο αυτής της μουσικής.

Ο Dr. Lonnie Smith, πασίγνωστος στο κοινό μας μέσα από τις εκπληκτικές εμφανίσεις του στο Half Note Jazz Club, επανέρχεται με την απίθανη μπάντα του, για να γκρουβάρει τις νύχτες μας με τους ήχους του Hammond Β3, όπως μόνον αυτός ξέρει.

Εδώ και μισό αιώνα τώρα, ο «Δόκτωρ» του φανκ, ο μάγος με το τουρμπάνι και το Hammond B3 συνεχίζει να γοητεύει το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Lonnie Smith ανήκει στους αδιαμφισβήτητους μετρ του τζαζ φανκ, έτσι όπως ορίζεται αυτό το ιδίωμα από τα μέσα των 60’s ως τις μέρες μας. Ως πιανίστας και οργανίστας, ο Lonnie ξεκίνησε την καριέρα του με τον κιθαρίστα George Benson και μεγαλούργησε πλάι στον σαξοφωνίστα Lou Donaldson, όμως συνεργάστηκε με πολλά ιερά τέρατα της μουσικής όπως Dizzy Gillespie, Lee Morgan, Grover Washington Jr, Jimmy McGriff, Frank Foster, Ron Carter και τραγουδίστριες όπως η Gladys Knight, η Esther Phillips, η Dionne Warwick, και η Etta James! Τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα καταγράφηκαν σε ιστορικά soul jazz άλμπουμ της Blue Note – όπως το “Drives” ή το “Turning Point” – με τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία καθώς, μέσα από ένα αυθεντικό soul feeling, έδιναν νέα πνοή στην jazz και την pop εκείνης της περιόδου.

Ο Lonnie Smith έβαζε στο ρεπερτόριό του κλασικά rock standards από Beatles και Blood Sweat & Tears, πράγμα που του επέτρεπε να έχει διαρκή επαφή με ένα νεανικό ακροατήριο. Η θρυλική καριέρα του Lonnie Smith συνεχίστηκε και στις επόμενες δεκαετίες με εξαιρετικές δουλειές σε πολλές δισκογραφικές εταιρείες που αγκάλιαζαν όλες τις όψεις της jazz, της soul, του rock κ.ο.κ., με νεύρο και ζωντάνια στο παίξιμό του – και με τον τίτλο “Dr.” να τον συνοδεύει αναπόσπαστα – αποτελεί μία από τις πιο σταθερές hot αναφορές στη σύγχρονη σκηνή της jazz. Την περασμένη χρονιά, μετά από 45 συναπτά έτη, ο Dr. Lonnie επιστρέφει στην ιστορική Blue Note με την οποία έκανε τα πρώτα του βήματα και κυκλοφορεί το εκπληκτικό άλμπουμ “Evolution”, ενώ φέτος ανακηρύχθηκε σε NEA Jazz Master που ήρθε να συμπληρώσει όλες τις άλλες του βραβεύσεις. Η μουσική του Smith αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους μουσικούς κάθε είδους – συμπεριλαμβανομένου του hip hop – ενώ θεωρείται ως ένας από τους στυλοβάτες της acid jazz.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ


Αλμπουμ
1967 Finger - Lickin' Good - Columbia
1968 Think! - Blue Note
1969 Turning Point - Blue Note
1969 Move Your Hand - Blue Note
1970 Drives - Blue Note
1970 Live at Club Mozambique - Blue Note
1971 Mama Wailer - Masterworks / Masterworks Jazz
1975 Afrodesia [Groove Merchant] - Groove Merchant
1976 Keep on Lovin' - Groove Merchant
1978 Gotcha - T.K.
1979 When the Night Is Right! - Chiaroscuro
1993 Afro Blue Musicmasters
1994 Foxy Lady: A Tribute to Hendrix - Musicmasters
1995 Purple Haze: A Tribute to Jimi Hendrix Musicmasters
2000 The Turbanator - 32 Jazz
2003 Boogaloo to Beck: A Tribute - Scufflin' Records
2004 Too Damn Hot - Palmetto
2006 Jungle Soul - Palmetto
2009 Rise Up! - Palmetto
2009 The Art of Organizing - Criss Cross
2010 Spiral Palmetto
2012 The Healer - Pilgrimage
2016 Evolution - Blue Note
Funk Reaction - LRC Records

Συλλογές
2000 Afro-Desia/Keep on Lovin' - Connoisseur
2003 Afrodesia [LRC Ltd] - Laserlight
2007 I Love Kudu: Best 20 - CTI
2013 In the Beginning, Vols. 1 & 2 MRI / Pilgrimage
Lonnie Smith: Sonny Lester Collection


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Half Note Jazz Club
Από Παρασκευή 10 έως Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017
Dr. Lonnie Smith

Οι τιμές του τριημέρου 10 - 11 - 12/11/2017 κυμαίνονται από 20€ έως 30€ ανά άτομο και ΔΕΝ θα διατεθούν εισητήρια για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
Την Δευτέρα 13/11 θα διατεθούν και εισητήρια από 15€ έως 25€ για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

Συντελεστές
The ... Groove Master returns

Dr. Lonnie Smith: όργανο Hammond
Jonathan Kreisberg: κιθάρα
Xavier Breaker : ντραμς


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)