Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Το «Φάγωμα των Μήλων»

Ακούγεται σαν μια υπόθεση διαφορών μεταξύ αγροτών. Αντιθέτως, ήταν μια σειρά από αγωγές οι οποίες διήρκεσαν, σχεδόν, 30 χρόνια και αφορούσαν δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της ψυχαγωγίας και της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα: τους Beatles και τον Steve Jobs.

Η ιστορία αναφέρει ότι ο George Harrison ήταν αυτός o οποίος άκουσε για πρώτη φορά το όνομα Apple Computer, αμέσως μετά την ίδρυση της, το 1977. Δίχως χάσιμο χρόνου, κινητοποιεί το προσωπικό για τις νομικές διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσουν για λογαριασμό της Apple Corps, μιας εταιρείας πολυμεσικών εφαρμογών που δημιούργησαν οι τέσσερις Beatles, τον Ιανουάριο, του 1968, σε αντικατάσταση της προηγούμενης που είχαν με την επωνυμία Beatles Ltd.

Σκοπός των τεσσάρων ήταν, η νέα εταιρική μορφή, να αναπτυχθεί ως Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης επικεντρωμένο στην ψυχαγωγία. Διέθετε στούντιο ηχογραφήσεων, κινηματογραφικό στούντιο, τομέα ανάπτυξης ηλεκτρονικών συστημάτων και παραγωγής ηχογραφημάτων (δισκογραφική). Όλα αυτά λειτουργούσαν κάτω από την διάσημη ετικέτα με το πράσινο μήλο.

Με την πάροδο των χρόνων το τμήμα παραγωγής ηχογραφημάτων, της Apple corps, ήταν το μόνο που επέζησε από της δραστηριότητες του ομίλου, λόγω των πολλών επανεκδόσεων και της εκμετάλλευσης του περιεχομένου από αρχεία.

Το 1978, η Apple Corps μηνύει την Apple Computer για κλοπή και παράνομη χρήση του ονόματος της κι έτσι, μετά από τρία χρόνια, το 1981, κατέληξαν σε μια συμφωνία με την οποία θα μπορούσαν οι δύο εταιρείες να συνυπάρξουν λειτουργώντας, όμως, ως χωριστές επιχειρηματικές σφαίρες. Οι δύο δυνάμεις θα ένωναν την Ψυχαγωγία με τους Υπολογιστές. Κατόπιν αυτής της συμφωνίας, η εταιρεία του Jobs πλήρωσε για δικαιώματα χρήσης του ονόματος Apple, 80.000$.

Αλλά, δεν θα ήταν η τελευταία φορά που τα δύο μήλα προσπαθούσαν να «φαγωθούν» μεταξύ τους προκειμένου να αρπάξουν τη μπουκιά του ενός από το άλλο. Καθώς προχωρούσε η δεκαετία των ’80 και οι υπολογιστές έγιναν πιο περίπλοκοι με νεότερες εφαρμογές αυξάνοντας έτσι το εύρος των εργασιών που θα μπορούσε να επιτύχει ένα τυπικό μηχάνημα της Apple, πολλαπλά προϊόντα στη σειρά Macintosh σχεδιάστηκαν και κυκλοφόρησαν στη διεθνή αγορά για δημιουργία και αναπαραγωγή μουσικής κάτι που οι άνθρωποι της Apple Corps θεώρησαν ότι οι άνθρωποι των εργαστηρίων του Jobs παραβιάζανε τους όρους της συμφωνίας που είχαν συνάψει οι δύο εταιρείες, μεταξύ τους, το 1981.

Λίγο καιρό μετά, αφότου η Apple Computer ανακοίνωσε το Musical Instrument Digital Interface (MIDI), το οποίο επέτρεπε στους υπολογιστές να αλληλεπιδρούν με μουσικά όργανα, η εταιρεία παραγωγής ηχογραφημάτων των Beatles ξεκινά, έναν νέο αγώνα με αγωγές και μηνύσεις.

Η Apple Computer «συμφώνησε ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν ούτε θα καταχωρούσαν τα σήματά τους για εξοπλισμό εξειδικευμένο και εφαρμογές που θα φορούσαν τις ηχογραφήσεις ή την αναπαραγωγή μουσικού περιεχομένου», δήλωσε ο δικηγόρος των Beatles, Nicholas Valner, στους Los Angeles Times, το 1991, μετά τη δίκη η οποία είχε ήδη παραταθεί για περισσότερο από εννέα μήνες. «Με άλλα λόγια, αν έφτιαχναν έναν υπολογιστή που θα μπορούσε να το κάνει αυτό, δεν θα είχαν το δικαίωμα να τον ονομάσουν Apple. Θα έπρεπε να το ονομάσουν Orange ή κάτι παρόμοιο».

Ο Christopher Escher, εκπρόσωπος μιας εταιρείας νέων τεχνολογιών, επεσήμανε ότι οι υπολογιστές ήταν ικανοί για κάθε είδους λειτουργίες κι ότι η μουσική ήταν ένα μικρό κομμάτι αυτής της πίτας. Οι υπολογιστές της Apple είναι «εργαλεία παραγωγικότητας γενικής χρήσης», εξήγησε. «Μπορούν να κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα με πολλούς συνδυασμούς. Είναι υπολογιστές και με δυνατότητες επεξεργασίας ήχου».

Αυτή η διαφορά των δύο εταιρειών διέκοψε την παραγωγή πολλαπλών προϊόντων για την Apple Computer, η οποία φοβόταν την απώλεια που θα προέκυπτε από το αποτέλεσμα της δίκης αφού θα την εμπόδιζε να κυκλοφορήσει οποιοδήποτε σύστημα ή εφαρμογή ικανά να πραγματοποιούν οτιδήποτε σχετίζεται με τη μουσική. Πολλοί εργαζόμενοι ήταν πικραμένοι για τον καυγά στην αίθουσα του δικαστηρίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας ήχος συναγερμού στο λειτουργικό σύστημα του Macintosh το 1991 είχε τον τίτλο Sosumi (so sue me) «οπότε μηνύστε με». Ακρότητες.

Τελικά προσγειώνοντας κάπου ανάμεσα στην πικρία και στην επιχειρηματικότητα, τα δύο Μήλα κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί άλλος ένας διακανονισμός που θα κλείσει οριστικά την υπόθεση στις 9 Οκτωβρίου 1991. Η Computer συμφώνησε να πληρώσει στο Σώμα 26,5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, καλύπτοντας παράλληλα όλα τα νομικά έξοδα.

Ο διακανονισμός σκιαγράφησε περαιτέρω τους ξεχωριστούς κόσμους που θα μπορούσαν να καταλάβουν οι δύο εταιρείες. Η Apple Corps διατηρούσε τα δικαιώματα της για «δημιουργικά έργα των οποίων το κύριο περιεχόμενο είναι η μουσική» ενώ η Apple Computer είχε πλέον τη δυνατότητα να κατασκευάζει και να εμπορεύεται προϊόντα που «θα αναπαράγουν, τρέχουν, παίζουν ή αλλιώς παρέχουν τέτοιο περιεχόμενο». Ουσιαστικά, η εταιρεία των Beatles συμφώνησε ότι οι υπολογιστές μπορούσαν να παίζουν τα μουσικά προϊόντα της.

Αναδημοσίευση από Anatropi News


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)