Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Ρητορική Μίσους»: Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να καθορίσουν τι είναι ομιλία μίσους;

Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να καθορίσουν τι είναι ομιλία μίσους; Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τη λογοκρισία, τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και την προπαγάνδα, είναι δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κρίνουν τον τύπο της ρητορικής που είναι αποδεκτός ή, απαράδεκτος.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποδεκτός διεθνής ορισμός της ομιλίας μίσους και τα επίπεδα ανοχής ποικίλλουν δραματικά από χώρα σε χώρα και για αυτό οι δράσεις «RespectWords», από τις οποίες, η πρώτη, αφορά το σεμινάριο το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες (24 - 27 Απριλίου 2017) στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το οποίο διοργανώνει η Ε.Ρ.Τ Α.Ε. και μεταδίδεται μέσω live streaming στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος, αποσκοπούν στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση της Ρητορικής του Μίσους από τους δημοσιογράφους αναπτύσσοντας σειρά δράσεων, όπως σεμινάριο για δημοσιογράφους, ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεοπτικά μηνύματα, τον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός διαδραστικού διαδικτυακού χάρτη καλών πρακτικών, και τη συγγραφή ενός εγχειριδίου καλών πρακτικών στα ΜΜΕ. Πρωτίστως θα συμβάλει στη δημιουργία ενός consortium ραδιοτηλεοπτικών φορέων που θα εισάγουν το Νέο Κώδικα Δεοντολογίας στα ΜΜΕ. για τη «Ρητορική του Μίσους», θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το παρακάτω infographic βοηθά τους δημοσιογράφους να περιηγηθούν σε αυτό το ναρκοπέδιο και να λάβουν υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφράζονται οι άνθρωποι. Πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο σε αυτό που λέγεται, αλλά σε αυτό που προορίζεται. Δεν είναι μόνο ζήτημα δικαίου ή κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς. Πρόκειται για το ερώτημα εάν η ομιλία στοχεύει να βλάψει άλλους, ιδιαίτερα σε στιγμές που υπάρχει απειλή άμεσης βίας.
Προς το παρόν διατίθενται σε γλώσσες: Αλβανικά, Αραβικά, Βοσνιακά, Κροατικά, Τσεχικά, Ολλανδικά, Φινλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ουγγρικά, Ινδονησιακά, Ιταλικά, Μαυροβούνια, Πορτογαλικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά, Σκοπίων και Ουκρανίας.
Δυστυχώς, ο ιστότοπος του Δικτύου Ηθικής Δημοσιογραφίας δεν διαθέτει αυτό το περιεχόμενο στα Ελληνικά.

Πηγή: ethicaljournalismnetwork.org


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)