Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Ο Γιώργος του Κέδρου»: Ένα Ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Γιάννη Κολόζη

Ίσως είναι η πρώτη φορά που δύο κινηματογραφιστές -ο ένας μετά τον άλλον- καταγράφουν επί πενήντα σχεδόν συναπτά έτη την εξέλιξη μιας περιοχής.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Γιώργος του Κέδρου» αναφέρεται στην ιστορία της Δονούσας, όπως αυτή καταγράφεται επί 50 ολόκληρα χρόνια από έναν από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες της Ελλάδας, τον Γιώργο Κολόζη.
Ο Γιώργος Κολόζης ξεκίνησε τις πρώτες καταγραφές στο νησί στις αρχές της δεκαετίας του '70, περίοδο που δεν υπήρχε καν ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του κύκλου των γυρισμάτων από τον γιό του, Γιάννη, ο οποίος έλαβε μέρος για πρώτη φορά στο κινηματογραφικό εγχείρημα, το 2007 και όταν τον Σεπτέμβριο του 2009, ο Γιώργος Κολόζης έφυγε σε ηλικία 56 ετών, ο Γιάννης, αποφάσισε να μην εγκαταλειφθεί η ιδέα και να συνεχίσει έως το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «Ο Γιώργος του Κέδρου» είναι η μοναδική κινηματογραφική καταγραφή των αλλαγών ενός νησιού επί 50 χρόνια από έναν ντοκιμαντερίστα όπως ο Γιώργος Κολόζης, που είναι από τους πρώτους που αφοσιώθηκε με την οικολογική κινηματογραφική καταγραφή στην Ελλάδα με έξοχα δείγματα δουλειάς όπως το γνωστό «Αιγαίο Νυν και Αεί». Ο Γιάννης Κολόζης από την πλευρά του έχει δώσει ήδη τα πρώτα δυνατά δείγματα της αξίας του με το ντοκιμαντέρ “Un Condor” που αφηγείται την ιστορία του Σέρχιο Κοντρέρας, ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του Χιλή έπειτα από τέσσερις δεκαετίες και αφηγείται την περιπετειώδη ζωή του.

Το ντοκιμαντέρ «Ο Γιώργος του Κέδρου» για την ολοκλήρωσή του χρειάζεται τη βοήθειά μας μέσω της καμπάνιας οικονομικής ενίσχυσης στο Indiegogo.
Η χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές οι οποίες είναι απαραίτητες για μια ταινία σαν κι αυτή, θα πληρωθούν ακριβές υπηρεσίες επεξεργασίας οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνο από επαγγελματίες και θα μου επιτρέψει να το ολοκληρώσω σε ένα λογικό χρονικό διάστημα.
Χρειάζονται συνολικά 9800 € (12000 $) για την ολοκλήρωση της ταινίας. Καθώς είναι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, το κόστος είναι προσαρμοσμένο ως προς αυτό. Τα χρήματα θα πάνε:
Έξοδα Γυρίσματος (Για το τελευταίο γύρισμα το οποίο θα γίνει τον Αύγουστο)
Αγορά/Επεξεργασία Φιλμ (Στο τελευταίο γύρισμα θα χρησιμοποιηθεί και φιλμ 16mm)
Σκανάρισμα Φιλμ (Απαραίτητο ώστε το παλιό υλικό αλλά και το καινούργιο που έχει γυριστεί σε φιλμ, να μπορεί να μονταριστεί)
Σκληροί Δίσκοι (Για backup και για το μοντάζ)
Μοντάζ (Σαν τελευταία προτεραιότητα, μια αμοιβή μοντάζ που να μπορεί να εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο εργασίας)
Χρωματική Διόρθωση (Απαραίτητη η επεξεργασία από επαγγελματία)
Μίξη και Σχεδιασμός Ήχου (Απαραίτητη η επεξεργασία από επαγγελματία)
Υποτιτλισμός (Αγγλικά σε προτεραιότητα και άλλες γλώσσες αναλόγως των αναγκών)
Μουσικά Δικαιώματα (Σε περίπτωση που χρειαστούν)
DCP (Digital Cinema Package) και Masters σε διάφορα format (HDCAM, Blu Ray, DVD κτλ) Απαραίτητα για προβολές σε Φεστιβάλ, Σινεμά και Τηλεόραση
Προώθηση του ντοκιμαντέρ (γραφιστικά, αφίσα, website, flyers)
Χρεώσεις Φεστιβάλ (τα περισσότερα φεστιβάλ έχουν χρέωση συμμετοχής)

Λίγα λόγια για την ιστορία του ντοκιμαντέρ

Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα όταν ήταν 20 χρονών, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Η Δονούσα δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, τότε και η λέξη τουρίστας ήταν σχεδόν άγνωστη στους κατοίκους του νησιού. Έμεινε σε μια σκηνή στην παραλία του Κέδρου και για τις πρώτες μέρες τον θεωρούσαν κατάσκοπο, αλλά δεν του πήρε πολύ καιρό να συνδεθεί με τους φιλόξενους ανθρώπους του νησιού και να αποκτήσει το όνομα «Ο Γιώργος του Κέδρου». Πήγαινε στη Δονούσα κάθε χρόνο, κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους και το τοπίο με μηχανές super 8mm και 16mm, μέχρι και πριν τη δεκαετία του ‘80. Όταν επέστρεψε στα τέλη του ‘90 για μια νέα κινηματογράφηση διαπίστωσε ότι πολλά είχαν αλλάξει και τότε αποφάσισε ότι όλο αυτό το υλικό έπρεπε να γίνει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ. 

Το 2007 ξεκίνησαν μαζί, ο Γιώργος και ο Γιάννης Κολόζης, ο γιος του, γι’αυτό που πιστεύανε ότι θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ, προσπαθώντας να βρούν τους ίδιους ανθρώπους από το ‘70, να ανασύρουν τις παλιές αναμνήσεις αλλά να δημιουργήσουν και για τις καινούργιες. Αναμιγνύοντας διαφορετικά format φιλμ (8mm, super 8mm, 16mm) με ψηφιακά (DV, DVCPRO, HDV, DSLR, 4K) κινηματογραφώντας κάθε εποχή του χρόνου και ενίοτε εξισώνοντας την εικόνα του παρελθόντος με αυτήν του παρόντος, χρησιμοποιώντας και σήμερα φιλμ super 8mm και 16mm, προσπαθούν να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία η γραμμικότητα δεν θα έχει να κάνει με τον χρόνο, αλλά με το συναίσθημα.

Καθώς ο Γιώργος Κολόζης από το 2009 δεν είναι πια μαζί μας, τη συνέχεια του ντοκιμαντέρ ανέλαβε πια ο Γιάννης Κολόζης, πηγαίνοντας ξανά στη Δονούσα τον Απρίλη του 2010, με μια σκηνή στην παραλία του Κέδρου και μια μηχανή super 8mm, προσπαθώντας να ζήσει την εμπειρία του πατέρα του από τη δεκαετία του ‘70 και επιστρέφοντας στο νησί όσες περισσότερες φορές μπορούσε μέχρι σήμερα. Όλο αυτό το υλικό είναι «Ο Γιώργος του Κέδρου», ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά την έννοια της μνήμης.

Δονούσα, 2007: Γιάννης και Γιώργος Κολόζης (Φωτογραφία: Γιάννης Γεωργίου)

Οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ το κάνουν ιδιαιτέρως προσωπικό, έτσι όλα τα έξοδα αλλά και οι ρόλοι του συνεργείου μέχρι τώρα έχουν καλυφθεί από τον Γιώργο Κολόζη (1970 - 2007) και τον Γιάννη Κολόζη (2007 - 2018), με κάποια βοήθεια από καλούς φίλους. Τα γυρίσματα έχουν σχεδόν τελειώσει καθώς εκκρεμεί μόνο ένα, το καλοκαίρι του 2018. Το μοντάζ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει προς το τέλος της καμπάνιας οικονομικής ενίσχυσης με τελικό στόχο το ντοκιμαντέρ να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Αυτός ο τρόπος παραγωγής και χρηματοδότησης είναι επίσης προσωπική στάση και πρόταση για το πώς μπορούν να γίνονται ταινίες στις μέρες μας. Το προηγούμενό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κολόζη «Un Condor» είναι ένα αντίστοιχο παράδειγμα.

O Γιώργος Κολόζης υπηρέτησε συστηματικά το ντοκιμαντέρ και υπήρξε από τους πρώτους που αφοσιώθηκε στον οικολογικό κινηματογράφο στην Ελλάδα και δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκαλούσαν «ποιητή της εικόνας».
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Πολιτικές - Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια φωτογραφία στο School of Modern Photography και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Από το 1976 έως το 1980 εργάσθηκε σε εταιρίες παραγωγής και σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα κυρίως ντοκιμαντέρ. Από το 1980 έως το 1985 ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και την παραγωγή σειρών οικολογικών ντοκιμαντέρ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤHΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ.ά
Το 1985 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ Ε.Π.Ε και ασχολήθηκε κυρίως με την παραγωγή και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ για την ελληνική και διεθνή αγορά. Έχει διακριθεί σε φεστιβάλ ταινιών σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για την σειρά ντοκιμαντέρ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με κρατικό βραβείο ποιότητας για την ταινία τεκμηρίωσης Η ΜΝΗΜΗ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαζωμένου. Επίσης, βραβεύθηκε στην Ρωσία με Αργυρό Ιππότη για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ.
Πέθανε ξαφνικά τα ξημερώματα μιας Τρίτης του Σεμπτέμβρη του 2009 , σε ηλικία 56 ετών.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media

Ο Γιώργος του Κέδρου - Trailer Crowdfunding Ένα Ντοκιμαντέρ των Γιώργου και Γιάννη Κολόζη