Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Γεώργιος Παπανδρέου. Των ανενδότων και της Δημοκρατίας

Πότε: Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, στις 21: 00
Που: Τηλεόραση Βουλής
Εορτάζεται φέτος η συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλιο 1974. Αποκατάσταση, η οποία ολοκληρώνεται με την ψήφιση και την εφαρμογή του Συντάγματος τον Ιούνιο 1975. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό» παρήγαγε σειρά βιογραφικών ντοκιμαντέρ υπό τον γενικό τίτλο: «ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ- Διαμορφωτές της σύγχρονης Ελλάδας».

Η σειρά εντάσσεται σ’ ένα σύνολο δραστηριοτήτων (Εκθέσεις, Επιστημονικά Συνέδρια κλπ) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από τη διαδικασία αποκατάστασης της του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι βιογραφίες αφορούν πολιτικούς, οι οποίοι διετέλεσαν Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί με διακριτό έργο κλπ.
Οι εκπομπές, διάρκειας μίας ώρας η καθεμία, θα μεταδίδονται από το Κανάλι της Βουλής κάθε Κυριακή στις 21: 00 και σ' επανάληψη κάθε Σάββατο στις 19:00.
Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, αυτήν την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 21:00, ο Γεώργιος Παπανδρέου.


Γεωργιος Παπανδρεου. Των ανενδότων και της Δημοκρατίας

Ο κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτικός άνδρας του 20ού αιώνα Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968) συνδέεται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Βερολίνο και αξιοποιείται αμέσως από αυτόν σε πολιτικές θέσεις. Τον ακολουθεί στο Κίνημα της Εθνικής Αμύνης ενώ αναλαμβάνει πολιτικός σύμβουλος της Επανάστασης του ‘22 και ορίζεται Υπουργός Εσωτερικών. Στη Βουλή εισέρχεται με τις εκλογές του 1923. Υπουργοποιείται στις κυβερνήσεις των Ανδρέα Μιχαλακόπουλου και Ελευθερίου Βενιζέλου και διακρίνεται για το έργο του στην παιδεία. Αντιτάσσεται στον Ιωάννη Μεταξά. Επί Κατοχής συλλαμβάνεται. Καταφεύγει στη Μέση Ανατολή και αναλαμβάνει Πρόεδρος της Κυβέρνησης τον Απρίλιο του 1944. Η κυβέρνηση αυτή, εν συνεχεία μετά το Συνέδριο του Λιβάνου και τη συμμετοχή του ΕΑΜ, καθίσταται Εθνικής Ενότητας και επιτυγχάνει την αναίμακτη απελευθέρωση. Τα Δεκεμβριανά τον υπερβαίνουν, οπότε οι Βρετανοί επιλέγουν να τον αντικαταστήσει ο Νικόλαος Πλαστήρας. Αρχηγός προσωποπαγούς κόμματος ήδη από το 1936, μετέχει στις εκλογές του 1946. Υπουργός στην κυβέρνηση Δημητρίου Μάξιμου. Αντιπρόεδρος σε κεντρώες κυβερνήσεις το 1950-1951. Κινείται δραστήρια στο χώρο του Κέντρου, ενώ το 1961 αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου. Κηρύσσει τον ανένδοτο αγώνα μετά τις εκλογές. Πρωθυπουργός από τα τέλη του 1963 έως τον Ιούλιο του 1965. Συγκρούεται έντονα με την συντηρητική παράταξη, αλλά και με τα Ανάκτορα τα οποία τον οδηγούν σε παραίτηση. Ο δεύτερος ανένδοτος που κηρύσσει εκ νέου, θα του εξασφάλιζε νέα πρωθυπουργία, αν δεν μεσολαβούσε η δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967.
Μιλούν: ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι κ.κ. Ηλίας Νικολακόπουλος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο διδάκτορας Ιστορίας κ. Χρήστος Χρηστίδης [διδάσκων στο ΕΑΠ] και η διευθύντρια του Ιδρύματος Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ιστορικός κα Κατερίνα Βαρελά.

Την  Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, στις 21: 00 απ΄ την τηλεόραση της Βουλής


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)