Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Zeki Demirkubuz: Έχουμε απίστευτα πολλά κοινά με τους Έλληνες

«Είναι τελικά θέμα ηθικής να κάνεις ταινίες. Η πολιτική και η κοινωνία στην Τουρκία είναι θέμα ενδοσκόπησης. Στη χώρα μου οι άνθρωποι πολιτικοποιούνται εύκολα, κουράζονται γρήγορα, κλονίζονται από την πραγματικότητα».

Ο 52χρονος αυτοδίδακτος Τούρκος κινηματογραφιστής, Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ, μετά την τριετή φυλάκιση του για πολιτικούς λόγους στα 1980 και σε ηλικία τότε μόλις 16 ετών, προτιμά να απαντά στις ερωτήσεις με τον δικό του... ενδοσκοπικό τρόπο.

«Ο κινηματογράφος είναι ηθικό θέμα. Δεν αντλεί απαραίτητα τα θέματα του από την πραγματικότητα, αλλά από την έννοια της ευθύνης, του χρέους που έχει ο κινηματογραφιστής απέναντι στους θεατές του. Η χρήση της κάμερας είναι ηθικό θέμα» έλεγε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ. «Η συστηματική του ενασχόληση με το πρόβλημα της ηθικής, τον καθιστά αντάξιο κληρονόμο της παράδοσης των Μπρεσόν, Αντονιόνι και Κισλόφσκι» έχει γράψει γι' αυτόν η διεθνής κινηματογραφική κριτική.

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την πρώτη στην Ελλάδα ρετροσπεκτίβα των συνολικά 11 ταινιών του Τούρκου δημιουργού. Με αφορμή την προβολή τους, ο Ντεμίρκουμπουζ παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρέστη και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην πόλη, Ορχάν Οκάν Γιαλμάν, καθώς και πολλοί συμπατριώτες του από τη γειτονική χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)