Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Μύθοι ζωντανεύουν με την ματιά και τα χρώματα του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

Μοναδικό ταξίδι σε ένα .... μυθολογικό κήπο, με εκπληκτικά χρώματα, γραμμές και πλαστικότητα που πάντα καταφέρνει να εκπλήσσει ευχάριστα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα ζωγραφικής του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, έως τις 7 Απριλίου, στην Δημοτική Πνακοθήκη του Αγίου Νικολάου.

Μυθολογία, Μινωικός πολιτισμός και “κρητική ματιά” όπως αυτή οριοθετείται από το Νίκο Καζαντζάκη κάνουν τα έργα του Ρουσσέτου όχι απλώς ξεχωριστά αλλά και μοναδικά στο τρόπο που αυτά “μεταφέρουν μυνήματα” στο θεατή.

Ο Ρουσσέτος, όπως τον προσφωνούν όλοι στην Κρήτη, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος είναι άμεσος και προσιτός ενώ οι καλύτερες συστάσεις γι αυτόν είναι τα ίδια τα έργα του.

Η Κρητική ματιά του Ρουσσέτου

Τον Ρουσσέτο στη συγκεκριμένη έκθεση μας “συστήνει” ο πρόεδρος Αρχείου Κρήτης Γιώργος Σγουράκης λέγοντας: “Στη σύγχρονη εκφραστική καλλιτεχνική ζωή ένας δημιουργός, ο Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, έχει πολλαπλά τιμήσει τον τόπο μας με το καθοριστικό του έργο. Έχει συγκινήσει με τα χρωματικά - ζωγραφικά του ποιήματα τους πάντες κι ασφαλώς δίκαια οι κριτικοί τέχνης της Αθήνας τον έχουν τοποθετήσει στις πιο ψηλές σκάλες της αισθητικής δημιουργίας. Άξιος καλλιτέχνης , δημιουργός σημαντικών θεματικών εκθέσεων, με άξονα την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας. Κι ευρύτερα, όμως, τα εκφραστικά του έργα εμπεριέχουν τα πανανθρώπινα μηνύματα, με ένα τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο. Ο Ρουσσέτος Παναγιωτάκης είναι ο ιδανικός εκφραστής αυτού που λέμε “κρητική ματιά”.

Στο μύθο οι ρίζες μας


Ο Ρουσσέτος εξηγώντας τη “σχέση” του με τη μυθολογία αυτήν με τη ζωγραφική του έμπνευση θα πει: “Ήθελα πάντα να φτιάχνω τοπικά ζωγραφικά έργα κατανοητά απ´ όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα τους Κρητικούς, όπου η μυθολογία είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας και οφείλουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στους προγόνους μας που χάρισαν στην ανθρωπότητα αυτές τις ιστορίες. Στο μύθο υπάρχει ακόμη ζωντανή η ρίζα του ανθρώπου. Χωρίς το μύθο δε γινότανε να ερμηνευτεί ο άνθρωπος του καιρού μας.Η μυθολογία εκφράζει το όλο.Η αναδρομική αυτή διείσδυση στην παιδική ηλικία της ανθρωπότητας στο πρωτόγονο και το μυθικό, υπήρξαν και για μένα μία συνεχής βασανιστική πολλές φορές επιστροφή στην ιστορία του Μινωίτη, στις πηγές της θρησκείας και της ηθικής του, στην καθημερινή του ζωή.

Αυτό και μόνο αποτελεί τομή στη ζωή μου, ανύψωση της καλλιτεχνικής διάθεσης και μία νέα ωριμότητα των ικανοτήτων της σύλληψης και ελπίζω να βρω "αναγνώστες" που η αντίληψή τους να έχει ωριμάσει, να υιοθετήσουν και να κατανοήσουν αυτή την καλλιτεχνική δραστηριότητα της ψυχής μου.

Η μυθολογία ζωντανεύει απόηχο γεγονότων και μορφές που στέκονται ψηλότερα από τον καλλιτέχνη κι από τα ανθρώπινα πλάσματα, "όπως είναι τώρα" έτσι είπε ο Όμηρος πάντοτε όμως σαν κάτι ορατό, κατανοητό ή τουλάχιστον ικανό να εκφραστεί με εικόνες”.

Μινωικός πολιτισμός και μυθολογικός κήπος

Μέσω της έκθεσης του ο Ρουσσέτος μας καλεί σε μια ξενάγηση στο μυθολογικό κήπο και λέει για το Μινωικό πολιτισμό: “Το νόημα του "όλου" δε γίνεται να εκφραστεί από οποιαδήποτε επιστήμη, αλλά με "μυθολογική μέθοδο", γιατί η μυθολογία περιέχει τα αρχέτυπα της ύπαρξης, είναι απεριόριστη, εξάπτει τη φαντασία, διεγείρει το σχέδιο, χρωματίζεται με τα ζωηρά ατόφια χρώματα εκείνων των εποχών.

Ο Μινωικός Πολιτισμός έχει να επιδείξει φρόνηση, αγάπη, αρμονική συμβίωση, τελετές δημόσιας λατρείας, καλλιτεχνικές και πλαστικές εορτές, θεατρικές παραστάσεις, τραγούδια, φαντασμαγορικά χρώματα, ποιητές, ρυθμικούς χορούς και καλλιτέχνες με συμμετοχή του μεγάλου πλήθους.

Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να ανοίξουμε την πόρτα του μυθολογικού αυτού κήπου, να μπούμε και να χορέψουμε χωρίς δισταγμούς το χορό των ιδεών και των ονείρων που μας προσφέρονται”.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, 28ης Οκτωβρίου, 10.
Διάρκεια έκθεσης έως Παρασκευή 7 Απριλίου 2017
Ώρες λειτουργίας από 18:00 έως 22:00, εκτός Κυριακής

Αναδημοσίευση: cretewoman.gr


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)