Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Υβρίδια»: Το μέλλον στα όρια τέχνης και τεχνολογίας

Διερευνώντας την έννοια του υβριδισμού και τη μείξη διαφορετικών μέσων και ιδιωμάτων που οδηγούν σε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συνδυάζονται στη διαδραστική έκθεση «Υβρίδια: Στα όρια τέχνης και τεχνολογίας», που πραγματοποιείται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica του Linz.

Η έκθεση, που αποτελεί μια ξενάγηση στο μέλλον, ένα συναρπαστικό ταξίδι για όλη την οικογένεια σε μια άλλη πραγματικότητα, θα διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2017.

Το μετά της ψηφιακής τέχνης
Πού συναντά η επιστήμη την τέχνη; Πώς θα αισθανόταν κανείς, αν βρισκόταν μέσα στο newsfeed ενός λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ζωή του στα social media προβάλλεται σε μια ροή 360 μοιρών, με οθόνες, καθρέφτες και ήχους (Social Soul); Μπορεί ένα φυτό να αυτό - φωτοσυνθέσει και να κάνει τα λύματα 12 σημείων της Αθήνας πηγή ενέργειας, που θα βοηθήσει στην επιβίωση ενός νέου οικοσυστήματος (Plantas Autofotosintéticas); Πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τη σκιά του, για να επικοινωνήσει με τους άλλους (Shadowgram);
Τα «Υβρίδια» είναι εδώ, για να μας οδηγήσουν στο μέλλον. Καλλιτεχνικά έργα, εργαστήρια και περφόρμανς συγκεντρώνονται σε αυτήν την έκθεση νέων μέσων, που αψηφά τα όρια μεταξύ τέχνης και επιστημονικής έρευνας. Πρόκειται για μια έκθεση με καλλιτέχνες και έργα τέχνης που χρησιμοποιούν την επιστημονική έρευνα, τα ψηφιακά δίκτυα, αλλά και ενόργανες διαδικασίες, ως υλικό τους, όπως ακριβώς άλλοι χρησιμοποιούν τα χρώματα, το χαρτί και τον καμβά.
Ο γενικός διευθυντής της Στέγης και συντονιστής του πρότζεκτ της έκθεσης, Χρήστος Καρράς αναφέρει: «Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έχουμε θέσει ανάμεσα στους κύριους άξονες του εικαστικού μας προγράμματος την εστίαση σε σημεία διασταύρωσης μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και άλλων πεδίων πρακτικής: design, αρχιτεκτονική, ψηφιακά μέσα, επιστήμη και κοινωνικό ακτιβισμό. Τα “Υβρίδια” στοχεύουν ακριβώς στην καρδιά αυτής της συναρπαστικής διαθεματικής επικράτειας, παρουσιάζοντας έργα, των οποίων η ίδια η φύση αψηφά τις εύκολες ταξινομήσεις».

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ars Electronica Centre, που εδρεύει στο Λιντς της Αυστρίας και είναι ο κορυφαίος Οργανισμός στον κόσμο στην αιχμή της έρευνας πάνω στα σημεία συνάντησης τέχνης, τεχνολογίας και κοινωνίας. Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης, Manuela Naveau: «Στα “Υβρίδια”, δίνεται έμφαση στη συγχώνευση διαφορετικών μέσων και ιδιωμάτων σε νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, στη διέλευση των ορίων μεταξύ τέχνης και έρευνας, σε κοινωνική και πολιτική δέσμευση και ακτιβισμό, καθώς και σε αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από σφαίρες της ποπ κουλτούρας».
Η έκθεση θα προβάλλει 16 έργα από μία κατεξοχήν διεθνή ομάδα καλλιτεχνών, στην οποία περιλαμβάνονται και οι Έλληνες καλλιτέχνες Αφροδίτη Ψαρρά και Μαρίνος Κουτσομιχάλης, καθώς και ο εγκατεστημένος στην Αθήνα Βρετανός καλλιτέχνης James Bridle. Πολλά από τα έργα είναι διαδραστικά και, μέσω αυτής της προσέγγισης, ωθούν τον θεατή να στοχαστεί πάνω στην ασάφεια της σχέσης μας με τα δίκτυα που μας περιβάλλουν ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, με τη δυνητική εξουσία που μας παρέχει μια ενδεχόμενη ανακατεύθυνση της χρήσης τους.

Ο Gerfried Stocker, καλλιτεχνικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της Ars Electronica Linz επισημαίνει: «Το ψηφιακό δεν είναι απλώς μια τεχνική κατηγορία, αλλά, μάλλον, μια οντολογική κατάσταση πληροφοριών. Ο υπολογιστής έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό τη μετάβασή του από αριθμομηχανή σε μια καθολική συσκευή για επικοινωνία και πολιτιστικές επιδιώξεις. Ως χρήστες του, δεν χειριζόμαστε πλέον μια μηχανή, είμαστε εμείς οι ίδιοι κόμβοι στο δίκτυο».
Τα «Υβρίδια» βοηθούν, με έναν άμεσο και δυναμικό τρόπο, να βιώσουμε και να σκεφτούμε σχετικά με τη σύγχρονη κατάστασή μας, μέσα από ζητήματα που σχετίζονται με την παρακολούθηση, το περιβάλλον και τα μεγα - δίκτυα, όπως είναι το τραπεζικό σύστημα και τα ΜΜΕ, για παράδειγμα. Η έκθεση σηματοδοτεί, επίσης, την αφετηρία μιας συνεργασίας ανάμεσα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την Ars Electronica, η οποία θα εμπλουτίσει τα προγράμματα και των δύο Οργανισμών.

Συντελεστές
Επιμέλεια: Manuela Naveau, συντονισμός: Χρήστος Καρράς, οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη, επιμέλεια παράλληλων δράσεων: Πρόδρομος Τσιαβός, οργάνωση παράλληλων δράσεων: Μαριάννα Χριστοφή, αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Γιώργος Παρμενίδης - Christine Longuépée.


Πληροφορίες


Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Εκθεσιακός χώρος: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα
Τηλ.: 210 9005800.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 12:00 - 21:00.
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 5€, μειωμένο, φίλος, οικογένεια (3 - 9 άτομα) ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 3€, ΑΜΕΑ, άνεργοι, οικογένεια ή μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 2€.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)