Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Μια βραδιά με τον Πετρολούκα Χαλκιά, στο ξέφωτο του Κ.Π.Σ.Ι.Ν.

Το ΚΠΙΣΝ παρουσιάζει την σειρά συναυλιών Parklife, ένα αφιέρωμα σε διαφορετικά μουσικά στυλ και ηχητικές επιρροές.

Προσκαλώντας το κοινό να το επισκεφθεί, να ταξιδέψει και να ονειρευτεί, το Πάρκο 'δανείζεται' για δύο ξεχωριστά Σαββατοκύριακα μουσικές μελωδίες και φιλοξενεί ποικίλους καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, αποσκοπώντας σε μία μοναδική εμπειρία έμπνευσης, φύσης και δημιουργίας. Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται την μουσική παράδοση της Ελλάδας, ταξιδεύει στις γωνιές της χώρας και στήνει ένα νησιώτικο πανηγύρι μέσα στην καρδιά της πόλης.

Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς είναι ένας εκ των ζωντανών μύθων της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς. Μαγεύει με το κλαρίνο του, δημιουργεί, μας ταξιδεύει στις ιδιαίτερες πατρίδες διώχνει όλες τις λύπες. Είναι μουσικός, μέλος μιας οικογένειας ξακουστής για την συνεισφορά της στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών, σε πείσμα της άρνησης του πατέρα του (δεν ήθελε να γίνει κλαρινίστας) ο οποίος ήταν επίσης μουσικός. Μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει αρκετά χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας. Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις με γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Ross Daly, και πολλοί άλλοι.

Το παραδοσιακό μουσικό σχήμα Θρακόμελο αποτελείται από τους Στέλιο Ματακάκη (γκάϊντα), Θάνο Καρακατσιάνη (ακορντεόν), Αλέξανδρο Παπουτσή (θρακιώτικη λύρα) και Ηλία Μίσκα (νταούλι). Το σχήμα δημιουργήθηκε από την κοινή τους αγάπη για την παραδοσιακή μουσική της Θράκης, με στόχο να γνωρίσουν στο ευρύτερο κοινό σκοπούς, τραγούδια και μελωδίες της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις μέλος (μελωδία) και Θράκη, και ουσιαστικά σημαίνει η μουσική των Θρακών. Το Θρακόμελο έχει συνεργαστεί με συλλόγους ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ μετρά δεκάδες εμφανίσεις σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ στο εξωτερικό. Συμμετέχει επίσης σε λαϊκά γλέντια και πανηγύρια καθώς πεποίθηση των μελών του είναι πως εκεί εστιάζεται μια πιο άμεση σχέση-έκφραση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Κυριακή / 11 Σεπτεμβρίου / 2016, στις 20:00
Πετρολούκας Χαλκιάς / Θρακόμελο
Ξέφωτο, Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)