Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Rosetta: Το νέο ηχογράφημα του Vangelis κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο σε βινύλιο και CD

Ο μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Οδυσσέας Παπαθανασίου, αναγνωρίσιμος διεθνώς ως Vangelis, επιστρέφει δημιουργικά στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 με το νέο ολοκληρωμένο ηχογράφημα του, «Rosetta».

Πρόκειται για σειρά 12 μουσικών θεμάτων εμπνευσμένα από την αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η οποία ονομάσθηκε με τον κωδικό «Rosetta». Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2004 και διήρκεσε 10 χρόνια. Η αφύπνιση του διαστημικού σκάφους Rosetta τον Ιανουάριο του 2014, η συνάντηση με τον κομήτη 67P / Churyumov-Gerasimenko τον Αύγουστο 2014 και η ιστορική προσεδάφιση του οχήματος Philae σε αυτόν, ήταν κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές για την εξερεύνηση του διαστήματος το 2014 που πέρασε πλέον στο παρελθόν. Ωστόσο, κοιτώντας πίσω στο χρόνο, θα μπορούσαμε να πούμε, για τα επιτεύγματα της Ευρώπης στο Διάστημα, ότι το 2014 ήταν μια χρονιά που θα μείνει στην ιστορία ως έτος «Ροζέτα», καθώς, για πρώτη φορά, προσγειωθήκαμε σε κομήτη.

Αυτή την μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας, επένδυσε μουσικά με τις συνθέσεις του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν πως: «Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του διαστήματος, είναι θέματα τα οποία με γοήτευαν πάντα, από την πρώιμη παιδική ηλικία μου».

Βέβαια, μη ξεχνάμε ότι στα διαστημικά κέντρα γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο η μουσική επηρεάζει τα ανθρώπινα συναισθήματα σε συνδυασμό με την κινούμενη εικόνα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το soundtrack από την ταινία του Stanley Kubrick «2001: A Space Odyssey» (1968);
Σε πρώτη φάση, ο ESA σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μουσικό, κυκλοφόρησε, μια τριάδα μουσικών βίντεο, τα οποία μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου 2014, ημέρα προσγείωσης του Philae, προκειμένου να γιορτάσει την πρώτη απόπειρα ομαλής προσγείωσης που έγινε ποτέ σε κομήτη και να καλλιεργηθούν έτσι, οι αναμνήσεις.

Τίτλοι των βίντεο που παραθέτουμε πιο κάτω:
Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται "Arrival" - "Άφιξη"
Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται "Philae’s journey" – "Το ταξίδι του Φίλαι"
Το τρίτο μέρος τιτλοφορείται "Rosetta’s Waltz" – "Το βαλς της Ροζέτα"

Vangelis «Rosetta» - Τίτλοι ρεπερτορίου:
Starstuff
Ιnfinitude
Exo Genesis
Celestial Whispers
Sunlight
Rosetta
Philae’s Decent
Mission Accomplie (Rosetta’s Waltz)
Perihelion
Elegy
Return To The Void

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου
Η εξερεύνηση του διαστήματος τον ενθουσίαζε από τα πρώτα του παιδικά χρόνια όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος. Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο σε αυτό, ενώ διαχρονικά οι κορυφαίοι διαστημικοί οργανισμοί τον εμπιστεύτηκαν για να μελοποιήσει τις επιτυχίες τους.
Η πρώτη γνωριμία του με τον κόσμο του διαστήματος έγινε το 1980 όταν ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά Cosmos:A Personal Voyage του Καρλ Σαγκάν που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Emmy και προβλήθηκε σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 60 χώρες.
Το καλοκαίρι του 2001 ο Παπαθανασίου παρουσίασε το έργο Μυθωδία στους στύλους του Oλυμπίου Διός. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ 2001: Οδύσσεια στον Άρη. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ. Επίσης συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο ίδιος ο συνθέτης χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Βαγγέλη Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.
Δύο χρόνια αργότερα η ΝΑΣΑ θα τιμήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου με το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της, Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα .
Το 2013 η ΝΑΣΑ υιοθετεί για δεύτερη φορά τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με ένα πρωτότυπο μουσικό έργο που δημιουργήθηκε για να πλαισιώσει το βίντεο από την αποστολή Ήρα (Τζούνο), που απεικονίζει συγχρόνως την κίνηση της Γης και της σελήνης μαζί για πρώτη φορά. Το βίντεο απαθανατίστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής καθ' οδόν για το σύστημα του πλανήτη Δία.
Τον Νοέμβριο του 2014 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) πρότεινε στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη να συνθέσει την μουσική για την πρώτη ιστορική προσεδάφιση σε κομήτη. Εκείνος ανταποκρινόμενος συνέθεσε μια μουσική τριλογία (Άφιξη, Το ταξίδι του Philae και Το βαλς του Ροζέτα) η οποία παρουσιάστηκε από τον ESA μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση του σκάφους Ροζέτα στον κομήτη 67P.
Ως φόρο τιμής στην μουσική προσφορά του αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, το 1995, έδωσε το όνομά του Βαγγέλη Παπαθανασίου στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354. Πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media

Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται "Arrival" - "Άφιξη" | Το δεύτερο μέρος τιτλοφορείται "Philae’s journey" – "Το ταξίδι του Φίλαι" | Το τρίτο μέρος τιτλοφορείται "Rosetta’s Waltz" – "Το βαλς της Ροζέτα"