Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Πάνος Βαλσαμάκης»: Μουσείο κεραμικής σε διατηρητέο βιομηχανικό κτήριο του Λαυρίου

Σε Μουσείο Κεραμικής, που θα φέρει το όνομα «Πάνος Βαλσαμάκης» προς τιμήν του σπουδαίου εικαστικού και κεραμίστα από το Αϊβαλί, πρόκειται να διαμορφωθεί διατηρητέο βιομηχανικό κτήριο στο Λαύριο.

Η Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο δήμος Λαυρεωτικής και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, μετατροπής του σε Μουσείο και διαμόρφωσης τού περιβάλλοντος χώρου, που είχαν διακοπεί από τον Ιούνιο του 2012.

«Το έργο αυτό είναι ένα από σειρά έργων που σχεδιάζουμε, στο πλαίσιο των συνεργειών με το υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο Λαυρεωτικής, και τα οποία αποσκοπούν στο να καταστεί το Λαύριο σοβαρός πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας», δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Τέτοιου είδους έργα πολιτιστικής υποδομής βάζουν τις βάσεις «για μια νέου τύπου ανάπτυξη που δίνει έμφαση στον πολιτισμό, αναβαθμίζοντας όλους τους δήμους της Αττικής, καθιστώντας τους συμμέτοχους στη συλλογική προσπάθεια ανάταξης του τόπου», τόνισε η περιφερειάρχης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 846.945 ευρώ, περιλαμβάνει την αποκατάσταση - εκμετάλλευση των δύο κενών δεξαμενών καθίζησης και την κάλυψή τους με μια στατικά ανεξάρτητη μεταλλική κατασκευή.

Βιογραφικό σημείωμα Πάνου Βαλσαμάκη
Ο εικαστικός και κεραμίστας Πάνος ΒαλσαμάκηςΓεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900. Οι γονείς του ήταν εύποροι, αλλά βρέθηκαν πρόσφυγες στην Λέσβο, ενώ δύο αδέλφια του σκοτώθηκαν στον πόλεμο. Το 1922 εγκαταστάθηκε μαζί την οικογένειά του στην Αθήνα. Μεταξύ των ετών 1923 -1930 σπούδασε ζωγραφική και κεραμική στη Μασσαλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα κατά τα χρόνια 1930-1942 διεύθυνε το Καλλιτεχνικό Εργαστήριο της Α.Ε. Κεραμεικός, ενώ από το 1942-1957 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εργοστασίου Κεραμική ΑΚΕΛ. Μετά το 1957 εργάστηκε αποκλειστικά ως κεραμίστας στο ιδιωτικό του εργαστήρι στο Μαρούσι. Πέθανε στην Αθήνα το 1986.

Το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη, σπάνιο τόσο για το μέσο όσο και για την μανιέρα του, διακρίνεται για την έντονη σχηματοποίηση και την πλούσια, σχεδόν λαμπερή, χρωματική του παλέτα. Παρά το γεγονός πως εκμεταλλεύεται κάθε εκδοχή της καμπύλης, του κύκλου, και των γεωμετρικών σχημάτων με αφαιρετική διάθεση στην απόδοση των θεμάτων του(με την ίδια ίσως λογική της ανατολικής βυζαντινής αγιογραφίας)τα έργα του, παρόλα αυτά, σφύζουν από ζωή και πλαστικότητα. Η παραστατικότητα περιορίζεται στο ουσιώδες, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, δίνοντας έμφαση στο χρώμα. Στατικό εκ πρώτης όψεως μα με έντονο εσωτερικό παλμό και ζωή το έργο του Πάνου Βαλσαμάκη μπορεί με βεβαιότητα να θεωρηθεί διαχρονικό. Η θεματολογία του είναι εμπνευσμένη πότε από τις χαμένες πατρίδες και άλλοτε από τη φύση και τον σύγχρονο κόσμο.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ Σύγχρονης Τέχνης, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ενώ αρκετά κοσμούν προσόψεις κι εσωτερικά τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών κτηρίων. Παρουσίασε πολλά έργα του στο εξωτερικό και τιμήθηκε με ειδικά βραβεία, το χρυσό των Βρυξελλών, αργυρό των Παρισίων, χαλκό του Α' Πανελληνίου, και άλλα πολλά


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)