Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Δικαιώνει τους απολυμένους της ΕΡΤ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Παράνομες κρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων της ΕΡΤ οι οποίες έγιναν την 11η Ιουνίου του έτους 2013, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το δικαστήριο υποχρεώνει τον διάδοχο φορέα στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την επιβολή χρηματικής ποινής 100€ για κάθε ημέρα παραβατικής καθυστέρησης στην εφαρμογή της απόφασης και για κάθε εργαζόμενο. Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκασε την υπόθεση 198 εργαζομένων στην ΕΡΤ (εκκρεμούν και άλλες δίκες για το ίδιο θέμα με άλλους δικηγόρους και ομάδες εργαζομένων), υποστηρίζοντας ότι οι απολύσεις είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.
Με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του, το Πρωτοδικείο κρίνει ότι εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.

Δηλαδή, ο εργοδότης «οφείλει, πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς τον σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΡΤ «συνιστούσε πέραν πάσης αμφιβολίας επιχείρηση υπαγόμενη στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, αφού παρείχε μεν δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, πλην όμως δεν αποτελούσε οργανισμό δημοσίου δικαίου».

Δηλαδή, η ΕΡΤ «δεν συνδεόταν με την άσκηση δημόσιας εξουσίας, ως τέτοιας προφανώς νοουμένης της αρμοδιότητας εκείνης να θεσπίζει μονομερώς κανόνες δικαίου», έτσι ώστε να εξαιρείται από την νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων.

Η ΕΡΤ  «διέθετε και κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δοθέντος ότι είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις παραγόμενες από την ίδια ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της και να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των θυγατρικών της, ενώ εισέπραττε έσοδα από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή και επομένως δρούσε σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, όπως άλλωστε έχει γίνει δεκτό και με την 12/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
Επικαλέστηκε μάλιστα το Πρωτοδικείο για ενίσχυση της κρίσης του και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τους 198 απολυμένους της συγκεκριμένης απόφασης. Δηλαδή σε περίπτωση μη άμεσης επαναπασχόλησής τους, υποχρεούται ο διάδοχος φορέας να πληρώνει για κάθε έναν από αυτούς 100 ευρώ για κάθε ημέρα άρνησης επαναπασχόλησής τους.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)