Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη» - 10ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιολόγων

Πότε: Πέμπτη 30, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014
Που: Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης
Τι: «Το Μέλλον του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη» - 10ο Συνέδριο  της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιολόγων / Societas Iuris Publici Europaei (SIPE)

Γιατί: Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έθεσε σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρωπαϊκό μοντέλο του κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

Από την ιδέα αυτήν εμπνεόμενη και επιθυμούσα να συμβάλει με τα μέσα της στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιολόγων Societas Iuris Publici Europaei [SIPE], έλαβε την απόφαση να οργανώσει στην Αθήνα το 10ο ετήσιο Συνέδριό της με θέμα «Το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην Ευρώπη». Την απόφαση αυτή αγκάλιασε ευθύς εξαρχής ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδρυτικό μέλος της SIPE, Καθηγ. κ. Βασίλης Σκουρής, ο οποίος έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα του.

Η SIPE είναι ένα επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2003 στη Φραγκφούρτη και του οποίου μέλη είναι διακεκριμένοι ευρωπαίοι νομικοί, καθηγητές Πανεπιστημίων και δικαστές από όλα σχεδόν τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από δε το 2009 Πρόεδρος της επιστημονικής αυτής ένωσης είναι η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα.

Το «ιδρυτικό» συνέδριο της SIPE είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τον Ιούλιο 2004 στο Κολυμπάρι της Κρήτης και αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσθηκε η 10η επέτειος της SIPE να εορτασθεί στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι η SIPE έχει ως έμβλημα την απεικόνιση της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, απόφαση που πήραν τα μέλη της ως χειρονομία προς την Ελλάδα για το επιτυχημένο συνέδριο στην Κρήτη.

Το ιδιαίτερα επίκαιρο και ακανθώδες θέμα του 10ου Συνεδρίου θα συζητήσουν επί 3 ημέρες δικαστές ευρωπαϊκών και εθνικών ανωτάτων δικαστηρίων από πλείονα Κράτη της Ευρώπης και διακεκριμένοι καθηγητές διαφόρων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η νομική αντιμετώπιση, ιδίως σε περιόδους δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, και οι προοπτικές της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στα εθνικά Συντάγματα, το Ενωσιακό Δίκαιο –ιδιαίτερα στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και προστατεύονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Χαιρετισμούς κατά την έναρξη του Συνεδρίου θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καθηγ. κ. Βασίλης Σκουρής, η Πρόεδρος της SIPE Καθηγ. κα Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα, ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Καθηγ. κ. Δημήτρης Παντερμαλής και την έναρξή του θα κηρύξει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγ. κ. Θεόδωρος Φορτσάκης.

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καθηγητή Βασιλείου Σκουρή.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)