Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Αισχύλεια 2015»: Στις 28 Αυγούστου ανοίγει ξανά η αυλαία του Φεστιβάλ

Πότε: 28 Αυγούστου - 30 Οκτωβρίου 2015, 20:30
Που: Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας
Τι: Αισχύλεια 2015
Πόσο: 12€ - Φοιτ. 5€
Κάρτες διαρκείας για όλες τις παραστάσεις: Ομαδική 120€  | Ατομική 40€ | Φοιτητική 30€
Γιατί: Ακόμα πιο πολυδιάστατο, με έμφαση στο διεθνή χαρακτήρα του, είναι το φετινό φεστιβάλ Αισχύλεια 2015, το οποίο ανοίγει ξανά την αυλαία του, με το κυρίως πρόγραμμα του, στις 28 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ έλαβε πρόσφατα μια σημαντική διάκριση και αναγνώριση, καθώς μπήκε στη λίστα με τα τιμώμενα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και του απονεμήθηκε το λογότυπο της EFFE για το 2015-2016, ένα σημαντικό γεγονός που εντάσσει τα «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ» σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φεστιβάλ, το διεθνοποιεί ακόμα περισσότερο και κάνει πιο ισχυρή την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση και την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την εξωστρέφεια του Φεστιβάλ, την έντονη συμμετοχή της κοινωνίας στις δράσεις του και την βαθιά προσήλωση στην υπηρεσία των τεχνών.

Τα Αισχύλεια 2015, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, περιλαμβάνουν εκδηλώσεις θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές, καθώς στόχος του φεστιβάλ είναι να αγκαλιάσει και να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης στις πιο ευγενικές τους μορφές. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο ανακαινισμένο και διευρυμένο Παλαιό Ελαιουργείο, ένα χώρο ατμοσφαιρικό, πολύ ενεργειακό, καταξιωμένο ήδη στις καρδιές του φιλότεχνου κοινού, που αδημονεί κάθε χρόνο να ζήσει μοναδικές βραδιές εντός του.

Και φέτος τα Αισχύλεια λαμβάνουν διεθνή χαρακτήρα με την παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης «I/E Elefsis» από τον Λιβανέζο, σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρισμένο, καλλιτέχνη Tarek Atoui, σε επιμέλεια της ομάδας locus athens, που θα εγκαινιασθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 11 Οκτωβρίου.
To «I/E Eleusis» είναι ένα project ήχου απαρτιζόμενο από ηχογραφήσεις και performances, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Tarek Atoui αποκλειστικά για την Ελευσίνα από κοινού με τον Chris Watson και τον Alexandre Guirkinger, συνεργάτες του Atoui σε πρόσφατες σημαντικές δουλειές. Στο project θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι μουσικοί, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις διαφορετικές performances που θα πραγματοποιηθούν στις 3/9, 12/9 και 11/10. Συγκεκριμένα οι performances που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι οι εξής:

3 / 9: 21:00 Tarek Atoui
12 / 9: 21:00 Tarek Atoui & Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης) & ARTéfacts ensemble (Θοδωρής Βαζάκας, Μάριος Δαπέργολας, Σπύρος Τζέκος) & Πάνος Αλεξιάδης
11 / 10: 18:00 Tarek Atoui & Chris Watson & KK Null

Πιο συγκεκριμένα το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει οκτώ θεατρικές παραστάσεις, όπου το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις καλύτερες φεστιβαλικές παραστάσεις του 2015, που θα κάνουν την πρεμιέρα τους στην Επίδαυρο, καθώς και παραστάσεις που παρουσιάζονται μόνο στο πλαίσιο των Αισχυλείων. Ανάμεσα τους η τριλογία της Ορέστειας «Pingju Trilogy-Oresteia», από τον κινεζικό θίασο Beijing Pingju Theater σε σκηνοθεσία Luo Jinlin, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 29 Ιουλίου.

Η αυλαία ξανανοίγει με την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου που παρουσιάζει ο θίασος BAUMSTRASSE ΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΑ στο πλαίσιο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα (28/8). Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις «Τρωάδες» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (30/8), την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) στις 2/9, τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα (5/9), την παιδική παράσταση «Παραμύθι δίχως όνομα» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη (10/9), τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου από το Εθνικό Θέατρο (13/9). Τέλος η Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας παρουσιάζει στις 20 Σεπτεμβρίου το έργο του Σαίξπηρ «Όλος ο κόσμος μια σκηνή».

Το μουσικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επτά συναυλίες. Η Σαβίνα Γιαννάτου θα εμφανισθεί στις 29 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε μια βραδιά υπό το φως της πανσελήνου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ακολουθούν: Θανάσης Παπακωνσταντίνου (31/8), Γιώτα Νέγκα και Θέμης Καραμουρατίδης (4/9), Monika (7/9), M.O.T.He (8/9), Πάνος Μουζουράκης και Πένυ Μπαλταζή (9/9), Έλλη Πασπαλά και Vassilikos (11/9), Ελεονώρα Ζουγανέλη (16/9).

Στο εικαστικό του πρόγραμμα το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα την έκθεση In Flux που θα εγκαινιασθεί την 1η Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος και θα διαρκέσει ως τις 9 Οκτωβρίου. Η έκθεση In Flux συγκεντρώνει μια ομάδα διεθνών καλλιτεχνών, το έργο των οποίων αντανακλά την τρέχουσα καταστασιακή ρευστότητα. Επίσης στις 6 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η εικαστική «Έλευση-χώρος-χρόνος-ενέργεια» που παρουσιάζει η Αιμιλία Μπουρίτη. Το έργο είναι μία εγκατάσταση που συνοδεύεται από βίντεο και μία εικαστική δράση η οποία αφορά την πόλη της Ελευσίνας και συγκεκριμένα το βιομηχανικό της τοπίο. Διάρκεια ως τις 18 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα 6 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιασθεί και η έκθεση «40 χρόνια Αισχύλεια» με ντοκουμέντα από την ιστορία του θεσμού, που θα φιλοξενηθεί στο Διοικητήριο στο Παλαιό Ελαιουργείο ως τις 30 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης διοργάνωσης «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» η οποία είναι μέρος των Αισχυλείων και πραγματοποιήθηκε 11-26 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο ανέβηκαν εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν ενδιαφέρουσες, νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Εξακολουθώντας τη φιλική πολιτική στην τιμή των εισιτηρίων τα Αισχύλεια 2015 προσφέρουν εισιτήριο 5 ευρώ για την κάθε παράσταση και κάρτα διαρκείας αξίας 20 ευρώ για την παρακολούθηση όλων των παραστάσεων της διοργάνωσης Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία.

Τα Αισχύλεια σε αριθμούς:

- Οκτώ θεατρικές παραστάσεις
- Εννέα ακόμα παραστάσεις στο πλαίσιο της Σύγχρονης Θεατρικής Δημιουργίας
- Επτά μουσικές εκδηλώσεις
- Τρεις εκθέσεις
- Οκτώ κινηματογραφικές προβολές
- Έναν ημιμαραθώνιο
- Μία παρουσίαση του επετειακού τόμου «Αισχύλεια 40 χρόνια» και μια παρουσίαση βιβλίου.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)

Media