Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»: 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

O Δήμος Σύρου - Ερμούπολης και η Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αξιοποιώντας το πολιτιστικό απόθεμα της Σύρου και τιμώντας τον πρωτοπόρο λαϊκό συνθέτη, τον Συριανό Μάρκο Βαμβακάρη, συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Ο «Πατριάρχης» του Ρεμπέτικου γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Απάνω Χώρας της Σύρου. Οι γονείς του ήταν φτωχοί αγρότες και ήταν ο πρωτότοκος από έξι αδέλφια. Ο παππούς του έγραφε τραγούδια και ο πατέρας του έπαιζε ζαμπούνα, ενώ από μικρή ηλικία ο μικρός Μάρκος συνόδευε τον τελευταίο παίζοντας τουμπί σε διάφορα πανηγύρια.
Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του, ο Μάρκος αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί ως λούστρος, εφημεριδοπώλης, εργάτης σε κλωστήρια, βοηθός σε οπωροπωλεία κ.ά.

Το 1917 σε ηλικία 12 ετών έφυγε από τη Σύρο, και πήγε στον Πειραιά, όπου αργότερα τον ακολούθησε και η οικογένειά του.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


31/08
Έναρξη Φεστιβάλ
Παρουσίαση: Μπάμπης Κουλούρας
1ο μέρος:
Ήθελα να σ’αντάμωνα
Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον Μάρκο Βαμβακάρη από τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο
«Η σοφία της παράδοσης» και τη Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου.
Χοροδιδάσκαλος: Ηλίας Λασκαρίδης
Συντονισμός: Σοφία Λούβαρη
Αφήγηση: Μαρία Κρόντη, Γιώργος Μιχαλάκης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πάχος
2ο μέρος:
Ρομαντικά τραγούδια του Ρεμπέτικου
Η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου σε παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου.
Συμμετέχουν: Ανδρειωμένος Γιάννης,
Βαρθαλίτης Πέτρος, Βέργου Ρένα, Θεοδωρόπουλος Ηλίας, Κεχαγιόγλου Χρυσούλα, Κοτσαρίνης Σάκης, Μαραγκός Αντώνης, Ρούσσος Ισίδωρος
Πλατεία Μιαούλη
Ώρα έναρξης 20:30
31/08 - 04/09
Έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων
Οι κατασκευαστές Αναστασάκης, Σταμάτης, Κατσιφής, Τάσος, Στάμκος, Παναγιώτης, Τσουλογιάννης Γιάννης και Φρονιμόπουλος Νίκος, εκθέτουν τη δουλειά τους.
Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη
Ώρες Λειτουργίας: 10:00 - 23:00

01/09
Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την Τεχνική του Μπουζουκιού - Α' μέρος
Εξέλιξη στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.
Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 18:00
Ο ρεμπέτης Γιοβάν
Μια παράσταση κουκλοθέατρου της Αννέτας Στεφανοπούλου.
Ο Γιοβάν ο ρεμπέτης, είναι μια κούκλα στην οποία η κουκλοπαίκτρια «δίνει ζωή» εμψυχώνοντάς την με τρόπο τόσο εκφραστικό που ξεχνάς που σταματά ο άνθρωπος και που αρχίζει η κούκλα.
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 19:00
Μ’αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου
Ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα για τον Μάρκο Βαμβακάρη, βασισμένο τόσο στην συνέντευξη που έδωσε στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 20:15
Ο Μάρκος Βαμβακάρης στη γειτονιά που γεννήθηκε
Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από  Συριανούς μουσικούς, θα παρουσιάσει τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και τραγούδια στα οποία συμμετείχε ως ερμηνευτής.
Συμμετέχουν: Ευτυχία Πανοπούλου, Μάρκος Βαρθαλίτης, Πάρης Ξηνταριανός, Κωνσταντίνος Καρακατσάνης
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:30

02/09
Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την Τεχνική του Μπουζουκιού - Β' μέρος
Εξέλιξη στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.
Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 18:00
Markos Vamvakaris, the Man and the Bouzouki, Autobiography
Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη για πρώτη φορά σε αγγλική μετάφραση, η οποία εκδόθηκε στο Λονδίνο. Πρόκειται για τη μετάφραση της ήδη εκδοθείσας αυτοβιογραφίας της Αγγελικής Βέλλου Κάιλ (1978).
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 19:30
Η ορχήστρα Μυστικό Μπουζούκι σε τραγούδια του Τσιτσάνη
«Το Μυστικό Μπουζούκι» είναι μια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που αθόρυβα ανακαλύπτουν τα μυστικά της λαϊκής μας μουσικής... Με τη φαντασία ελεύθερη, ήχοι και εικόνες σε ταξιδεύουν στις εποχές…
Συμμετέχουν: Καλλιστώ Μάστορη, Γιάννης Φρέρης, Γιώργος Παχής, Θεολόγος Ζερβός, Λαυρέντης Στρατής, Παντελής Ρούσσος, Φραγκίσκος Παλαιολόγος
Ρεμπέτικα της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου από το σχήμα των Βασίλη Αντωνίου και Γιώργου Βαμβακούση.
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 21:30

03/09
Μάρκος ο Συριανός

Παρουσίαση βιβλίου για το Μάρκο Βαμβακάρη από τους συγγραφείς του, Γιώργο Θανόπουλο και Διονύση Μανιάτη
Πιάτσα Άνω Σύρου
Ώρα έναρξης 19:30
Μπουζούκι και Λαϊκό τραγούδι, μια παράλληλη διαδρομή…
Συναυλία του Βαγγέλη Τρίγκα με το μουσικό του σύνολο που αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση του μπουζουκιού με το λαϊκό τραγούδι και την παράλληλη εξέλιξή τους στις πρώτες δεκαετίες.
Τα τραγούδια παίζονται με ιστορική σειρά δίνοντας έτσι το στίγμα κάθε περιόδου, ενώ τα σχόλια που κάνει εμβόλιμα ο Βαγγέλης Τρίγκας βοηθούν το κοινό να κατανοήσει πώς συντελέστηκε αυτή η μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και από το λαϊκό στο "έντεχνο" λαϊκό τραγούδι.
Η παράσταση έχει παρουσιαστεί και εξακολουθεί να παρουσιάζεται στο εξωτερικό.
Συμμετέχουν: Βαγγέλης Τρίγκας,
Θοδωρής Μπρουτζάκης, Αλέξανδρος
Κασαρτζής, Μαργαρίτα Καραμολέγκου,
Αντώνης Τζίκας, Βασίλης Κατσαρός,
Λάμπρος Κουκουβής
Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 9€

4/9
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, «Rembetiko unplugged» την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, πλατεία Μιαούλη, στις 9 το βράδυ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)