Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/components/com_k2/models/item.php on line 763

Με ξεχωριστούς καλλιτέχνες και σχήματα, το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται φέτος από το Σάββατο 27 Αυγούστου έως την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001, είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες και μοναδικές, ως προς το περιεχόμενό της, μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

Στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το περιβάλλον, και όλη η φύση ενός πανέμορφου νησιού, συνδυάζονται ιδανικά με τη θρησκευτική μουσική και δημιουργούν μία θαυμαστή αρμονία, που οδηγεί σε ιδιαίτερα μονοπάτια απόλαυσης και κατάνυξης, αντανακλώντας το θείο και τα έργα των ανθρώπων στην καλύτερη εκδοχή τους, όπως ακριβώς διατυπώνει την πάγια θέση του Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Άλκης Μπαλτάς: "Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε."

Στα 15 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση, σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά που προσφέρει το νησί και οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του.

Και το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, επιμένει και προσκαλεί ξεχωριστούς καλλιτέχνες και σχήματα για 6 ημέρες μουσικής πανδαισίας αλλά και παιδείας, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πλούτο της θρησκευτικής μουσικής και ποίησης.


Πρόγραμμα Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30
Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ
Χορωδία Δομέστικοι Δράμας
Σύνολο Λαϊκών Οργάνων
Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Χορωδία «Δομέστικοι Δράμας», σύνολο λαϊκών οργάνων και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της Βυζαντινής και της Παραδοσιακής μουσικής.
Στην αρχή της συναυλίας θα ακουστεί το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου». Πρόκειται για αποσπάσματα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μελοποιημένα από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, κορυφαίο ερμηνευτή της Βυζαντινής Μουσικής.
Θα ακολουθήσουν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου, και τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30
Η Χορωδία AYB από την Αρμενία
Μαέστρος: Anahit Papayan

Η εξαιρετική χορωδία κοριτσιών από το Ερεβάν της Αρμενίας θα ερμηνεύσει θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κόμιτας και άλλων Αρμένιων συνθετών. Την χορωδία διευθύνει η μαέστρος Αναΐτ Παπαγιάν (Anahit Papayan).

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30
Ο Βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών
(Εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ)
Μια μουσικο-θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Πώς μπορεί ένα μαγικό βιολί να φέρει τα πάνω κάτω στις εποχές του χρόνου; Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν είχε μόνο καλοκαίρι; Η απάντηση κρύβεται στο ονειρεμένο δάσος όπου ζουν τέσσερα εργατικά μυρμήγκια – φύλακες ενός μαγικού βιολιού με τη δύναμη να ελέγχει τις εποχές του χρόνου. Τα μυρμηγκάκια έρχονται αντιμέτωπα με τον τρελό καλλιτέχνη και τραγουδισταρά Τζίτζικα, που η πλεονεξία του τον οδηγεί να αρπάξει το μαγικό βιολί από τη μυστική κρύπτη της μυρμηγκοφωλιάς και με τη βοήθειά του να γίνει βασιλιάς των εποχών επιβάλλοντας παντοτινό καλοκαίρι!

Με εφαλτήριο το γνωστό μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας» πέντε δεξιοτέχνες μουσικοί–ηθοποιοί– τραγουδιστές, παρουσιάζουν ένα διαδραστικό, παραμύθι για μικρούς και μεγάλους γεμάτο περιπέτεια, ανατροπές, γέλιο και απλά, αλλά σημαντικά μηνύματα όπως η φιλία, η δημοκρατία και η οικολογία. Έχοντας ως κύριο όπλο τους τη μουσική και παίζοντας ζωντανά επί σκηνής μια πλειάδα μουσικών οργάνων στοχεύουν όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν, αλλά και να οδηγήσουν, αβίαστα, τα παιδιά στον υπέροχο και μαγικό κόσμο της μουσικής!

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση – Σκηνοθεσία: Γιώργος Χατζής
Συμμετέχουν: Γιώργος Χατζής, Πελαγία Πλαγιανάκου, Οδυσσέας Αποστολόπουλος, Σοφία Παπουλάκου, Απόστολος Παπαπέτρος
Η παράσταση θα δοθεί στο θέατρο του «Πάτμιον» Πνευματικού Κέντρου

ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30
Προσευχές λυρικών φωνών
Τραγούδι: Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας
Συνοδεύει στο πιάνο: Δημήτρης Γιάκας
Οι μονωδοί Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες και άλλες συνθέσεις που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η θρησκευτική κατάνυξη.
Θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ, Φωρέ, Ροσίνι, Βέρντι και άλλων μεγάλων κλασικών συνθετών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 20:30
Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Διευθύνει: Μαρία Μελιγκοπούλου

Η Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου, έχει δώσει περισσότερες από 700 συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής.
Στην εμφάνισή της στο Θρησκευτικό Φεστιβάλ Πάτμου θα ερμηνεύσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των Θ. Παπακωνσταντίνου, Κατσίνι, Μπαχ, Μότσαρτ, γκόσπελς και άλλα θρησκευτικά έργα διαφόρων συνθετών.

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016, στις 20:30
«Κλασικά έργα Θρησκευτικής Μουσικής»
Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου
Μαέστρος: Άλκης Μπαλτάς

Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς των σημαντικότερων συμφωνικών ορχηστρών της χώρας μας. Στην φετινή της εμφάνιση, η Ορχήστρα (εξάρχων ο Οδυσσέας Κορέλης), με την συμμετοχή των σολίστ Βίκυς Στυλιανού (πιάνο), Μαργαρίτας Συγγενιώτου (μέτζο-σοπράνο), Ζαχαρία Ταρπάγκου (φλάουτο) και Σωκράτη Άνθη (τρομπέτα), θα παρουσιάσει θρησκευτικά έργα μεγάλων συνθετών όπως των Χέντελ, Βιβάλντι, Αλμπινόνι κ.α.

Την Ορχήστρα του φεστιβάλ θα διευθύνει ο μαέστρος Αλκης Μπαλτάς.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου,
27 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2016,
Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως.
Ώρα έναρξης των συναυλιών: 20:30.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια προς και από Πάτμο και καταλύματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δήμο Πάτμου: Τηλ. 22473 60300, 22470 31666, 22470 29363


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xpress/public_html/templates/jsn_time_free/html/com_k2/templates/default/item.php on line 164
Rate this item
(0 votes)